Događaji

#pašman

Na Pašmanu idući tjedan kreće pojačana kontrola nelegalnog iznajmljivanja i prijave boravka turista

Na Pašmanu idući tjedan kreće pojačana kontrola nelegalnog iznajmljivanja i prijave boravka turista
TZO Pašman

Od slijedećeg tjedna kreće pojačana kontrola prijave boravka u sustav eVisitor u cilju suzbijanja sive ekonomije na području općine Pašman.

Turistički inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske će u suradnji s komunalnim redarstvom Općine Pašman i TZO Pašman obavljati intenzivnu kontrolu prijave boravka vlasnika kuća za odmor, rodbine, prijatelja i turista na području općine Pašman.

– Zajednički cilj svih dionika u turizmu pa tako i cilj TZO Pašman jest suzbijanje sive ekonomije kako bi iznajmljivačima koji legalno obavljaju djelatnost pružanja usluga smještaja umanjili štetu koju imaju od strane nelojalne konkurencije u vidu osoba koje se bave pružanjem usluga smještaja „na crno“. Osim toga, cilj ove pojačane kontrole je i suzbijanje ne prijavljivanja boravka i ne plaćanje turističke pristojbe od strane vlasnika vikendica, izjavila je direktorica TZO Pašman Petra Perinović.

Prijaviti se moraju domaći i strani turisti, vlasnici vikendica i članovi uže obitelji kao i njihovi prijatelji te prijatelji koji koriste uslugu noćenja u kući ili stanu stanovnika Općine Pašman, a koji nemaju mjesto prebivališta na području Općine Pašman.

– Zbog situacije vezane uz virus COVID-19, turistička sezona je i više nego izazovna te je od iznimne važnosti u svakom trenutku imati podatak o tome koliko ljudi boravi na našem području kao i o tome tko su te osobe, koliko dugo ostaju i kod koga borave. Apeliramo na sve iznajmljivače da prijavljuju svakog pojedinog gosta, a to mogu učiniti samostalno putem sustava eVistor ili dolaskom u TIC uz predočenje osobne iskaznice ili TAN liste i to u uredu u Pašmanu za sva mjesta, u Ždrelcu za mjesta Ždrelac i Banj, u Dobropoljani za Dobropoljanu i Banj, u Neviđanima za Neviđane i Mrljane te u Kraju, dodaje Perinović.

Na temelju Zakona o turističkoj pristojbi vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor obvezan je u roku od 24 sata od dolaska prijaviti u sustav eVisitor sve osobe koje borave u toj kući apartmanu ili stanu te zadnjeg dana boravka odjaviti njihov boravak. Nadalje, osoba koja ima prebivalište na području općine ili grada za koje je osnovana lokalna turistička zajednica obvezna je u roku od 24 sata od dolaska prijaviti u sustav eVisitor sve osobe koje borave u toj kući apartmanu ili stanu, osim članova uže obitelji, te zadnjeg dana boravka odjaviti njihov boravak.

Novčane kazne mogu iznositi od 2.500 kuna do 30.000 kuna te djelomično ili potpuno zatvaranje objekta, a kontrolu obavljaju turistički inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

​​​

Reci što misliš!