Događaji

Gotovo 200 djece ostalo neupisano u zadarske vrtiće

Nekić: Žao nam je što nismo imali mjesta za svu djecu ali radimo na tome da taj broj svedemo na minimum

Nekić:  Žao nam je što nismo imali mjesta za svu djecu ali radimo na tome da taj broj svedemo na minimum
Dino Stanin/PIXSELL

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić danas je u Velikoj vijećnici održao javni kolegij s pročelnicima na kojem su nazočili i novinari. Na samom početku dnevnog reda bilo je riječi o provedenim upisima djece u Dječje vrtiće Radost i Sunce za pedagošku godinu 2021-22., te o pripremi sustava e-upisi u te vrtiće.

Gradonačelnik Dukić u uvodu je rekao kako je prije 15 godina obuhvat djece u vrtićima bio 35%, a da je sada 85%. Rekao je i kako će se s uređenjem novih vrtičkih kapaciteta na Višnjiku dosegnuti i 90 % obuhvata.

– Radi se i renovira dijelom i vrtić Pčelica, a u projektiranju su i nove predškolske ustanove u Diklu, na Crvenim kućama te Smiljevcu, kako bi svaki kvart imao prilike upisati djecu u vrtić. Ono s čime se moramo pohvaliti je da je cijena u Zadru među najjeftinijima u državi, 600 kn za prvo dijete, 300 kn za drugo, dok je za su ostalu djecu besplatno.

Pročelnik Joso Nekić rekao je kako su za ovu predškolsku godinu Dječji vrtići Radost i Sunce zaprimili 829 prijava od kojih je 108 djece predškolskog uzrasta. Ove godine ukupno je upisano 367 djece od čega su 72 prijave bile bezuvjetne dok ih je 80 bilo dvostruko. Neupisane djece ostalo je 195. Nekić je napomenuo i kako je za razliku od lani, kada je neupisane djece bilo 308, razvidno kako se ta brojka smanjuje i kako je cilj da se dođe do brojke od nula neupisane djece.

– Svjedoci smo napretka koji smo postigli na području predškolskog odgoja i naobrazbe, posebice na smještaj djece u vrtiće. Žao nam je da u ovom trenutku nismo imali mjesta za svu djecu ali radimo na tome da taj broj svedemo na minimum.

Što se tiče sustava e-upisi on će, prema najavama, biti u funkciji od iduće predškolske godine kada će upis u vrtiće biti moguć i tim putem.

Nekić je izvijestio i o provedbi programa Pomoćnici u nastavi te je rekao kako ih je prije 11 godina bilo svega 18, dok se sada broj penje preko 100. Nekić je dodao i kako se projekt provodi od 2014. godine i kakao je Zadar bio prvi grad u Hrvatskoj koji je od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio suglasnost za uvođenjem osobnih pomoćnika u nastavi.

Nekić je najavio i kako se od sljedećeg ponedjeljka otvara natječaj za 107 osobnih pomoćnika. Natječaj će trajati do 13. kolovoza.

​​​