Događaji

#silba

Objavljeno četvrto izdanje silbenskih "Crtica s otoka"

Objavljeno četvrto izdanje silbenskih
Pokret Otoka

Crtice s otoka #4 otočani su ponovno ispunili svojim škojarskim reportažama, pričama, pjesama, ilustracijama i crtežima inspiriranih svim jadranskim otocima

Iza tima Crtice s otoka bilo je 14 neizvjesnih pandemijskih mjeseci. Naime, ovo je drugi broj otočkih novina koji su rađene u specifičnoj atmosferi nesigurnosti, napetosti i stalnog praćenja epidemiološke situacije. Za one koji su ih kreirali s otočanima, Crtice s otoka bile su izlaz u pozitivu i podsjetnik na žilavu i upornu volju za životom. Timu se ove godine priključila i mlada vizualna umjetnica i ilustratorica Ena Jurov koja (uz starog suradnika Svena Sorića) potpisuje vizualni identitet Crtica.

CRTICE S OTOKA #4

Četvrti broj Crtica s otoka otvara intervju s astronomom Dorianom Božičevićem s kojim se razgovaralo o projektu „Lastovo, otok zvijezda“, slijedi zanimljiva poezija Nikole Radića inspirirana otokom Bračem. Potom upoznavanje s umjetničkom rezidencijom na malenom, pučinskom otoku Biševu na kojem se ovog ljeta održava prvo Biševsko ljeto – BILJET 2021, na temu Putnika.

Sjajnom poezijom koja poziva na uglazbljivanje iznenadio nas je umjetnik Stanislav Habjan, renesansni čovjek koji briljira u svemu čega se dotakne, bio to dizajn, likovnost, performans, multimedija ili pisanje. Maja Flajsig pisala je o starom zanatu izgradnje suhozida i udruzi Dragodid koja svake godine uz pomoć volontera na Silbi obnavlja i gradi suhozide i kaparete – stožaste suhozidne strukture, koje su smislili zajedno s Natashom za sadnju kapara!

Lucija Govorčin napisala je dirljivu priču o jednoj kući na kantunu u Malom Ižu i barbi Radetu koji u njoj živi. CRTICE donose priču o pametnoj morskoj travi – posidoniji, jednoj od prirodnih znamenitosti u uvali Sakarun na Dugom Otoku, a na samoj duplerici novina nalaze se radovi silbenske dice koje je posložila Ena Jurov, koju je moguće koristiti samostalno kao plakat!

CRTICE DONOSE

Kolektivni rad nekoliko žena i jednog dječaka iz bračke otočke zajednice, tekst „Zemlja za nas“. U njega su uspjele udahnuti nešto od nevjerojatnog zanosa i upornosti zahvaljujući kojima članice i članovi ove alternativne zajednice već 16 godina žive u harmoniji s prirodom, učeći se životu u kolektivu.

Natasha Kadin razgovarala je sa Sašom Lukićem, predsjednikom zadruge Silba koja na ovom otoku postoji još od 1907. godine. O avanturi koju su doživjele dvije mlade kamperice Gea Rajić i Josipa Škrapić jednog vrućeg kolovoškog dana na otoku Krku čitajte u njihovoj hodačkoj reportaži „Krk u podne“.

Višegodišnja suradnica Mirjana Mrkela ovog puta je poslala priču „U mislima gledam Silbu“: o jednodnevnom izletu trajektom na Silbu i stihovima grupe Atomsko sklonište koji su je putem pratili.

Barbara Čolić pisala je o zanimljivoj izložbi fotografija zadarskog podmorja „Svjetlo i tama na morskom putu“ koja je već tri godine zaredom postavljena na Silbi izazvala veliki interes publike.

Eva Marija Jurešić predstavila se s poezijom koja evocira ljetne trenutke na jadranskoj obali. Tanja Telesmanić donosi već tradicionalni silbenski glosarij pomoću kojega ponovno učimo nove stare riči s otoka Silbe.

Mirta Brkulj sa Iža došla je na radionicu stripa na Silbu te je u dvije etape pješačenjem obgrlila cijelu Silbu i napravila strip o svojoj avanturi. Četvrti broj Crtica završava začudnom i kratkom dramom Matjaža Pikala naslova „Zabavljaj!“

Drage otočanke i otočani, svi vi koji se tako ćutite: čitajte Crtice s otoka #4 i guštajte u litu koje je pred nama. Službena promocija CRTICA S OTOKA #4 dogodit će se 27. srpnja u 19 sati ispred škole na Silbi!

Crtice s otoka #4 možete preuzeti na poveznici.

​​​​​​​

Reci što misliš!

  Vezane vijesti