Događaji

#hrvatska

Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat

Plenković: S Hreljom smo dogovorili suradnju koja će trajati cijeli mandat
Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako su sa saborskim zastupnikom HSU-a Silvanom Hreljom dogovorili protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati cijeli mandat, a ključno područje suradnje je poboljšanje prava umirovljenika i borba protiv siromaštva.

"Mi smo dogovorili protokol o razumijevanju i suradnji koji će trajati cijeli mandat. Ključni element te buduće suradnje je upravo ono područje kojim se on najviše bavi, pitanje poboljšanja prava umirovljenika, borbe protiv siromaštva", rekao je novinarima Plenković nakon sjednice Vlade.

Dodaje kako su zaključili da njegove ideje i Nacionalna razvojna strategija oporavka i otpornosti u potpunosti konvergiraju kada je riječ o pitanju povećanja obiteljskih mirovina te su dogovorili i određene zajedničke aktivnosti koje će rezultirati i zakonskim prijedlozima.

Hrelja će podržavati zakonske prijedloge Vlade

"Hrelja će u budućnosti podržavati zakonske prijedloge Vlade i konzultirati se s nama o onim političkim pitanjima koja su, s obzirom na njegovo biračko tijelo, izrazito važna, veselim se suradnji", naglasio je Plenković.

Na pitanje da je Hrelja kazao da će europski model obiteljskih mirovina Hrvatsku koštati oko milijardu kuna godišnje, Plenković kaže da ćemo tek vidjeti koliko će to biti.

"U konačnici to je dio programa Vlade, želimo omogućiti povećanje obiteljskih mirovina, dobro je da zajednički radimo na tome", kazao je premijer.

Na pitanje košta li Hreljina ruka milijardu kuna godišnje, premijer je odbacio tu tvrdnju.

"Koštalo bi i bez ove suradnje. Ideja je da te zakonske promjene stupe na snagu 1. siječnja 2023. godine", najavio je Plenković.

Na pitanje razgovara li sa još saborskih zastupnika o suradnji, premijer kaže kako u ovome trenutku to ne rade.

"Mi vodimo dijalog. Hrelja i ja imamo jako dobar odnos, nikada nismo imali nekakav problem, razgovaramo i meni je drago da naši stavovi konvergiraju. To je dobro za hrvatsku demokraciju da imamo što stabilniju većinu", smatra Plenković.

Na figurativan upit novinarke, je li mu se predsjednik Reformista Radimir Čačić "popeo na vrh glave" s prijetnjama o napuštanju koalicije, Plenković kaže da nije te je podsjetio na okvir njihovog koalicijskog, odnosno političkog dogovora.

"Nacionalna suradnja je jedna suradnja, kada dođe trenutak lokalnih izbora, ta utakmica, s aspekta mene, nema baš nikakve veze s nacionalnom razinom. Ne vežem bilo kakve odluke koje će naši kolege i drugi akteri u Skupštini Varaždinske županije ili drugdje dogovarati, to je na njima. Za mene bilo kakav dogovor tamo nije nešto što će utjecati na naš stav suradnje na nacionalnoj razini, i tu očekujem reciprocitet", poručio je Plenković.

Komentirao je i izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, istaknuvši da ako se ne izabere predložena kandidatkinja da će se ponoviti procedura i izabrati netko drugi, kao što će se ići i u novi javni poziv kako bi se javili neki drugi ljudi.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti