Događaji

#zadar

Održana završna konferencija projekta "Mreža ZaDar"

Održana završna konferencija projekta

„Mreža ZaDar- mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja“ vrlo je uspješan projekt koji je podigao razinu obrazovanja u predškolskim ustanovama i roditeljima omogućio još bolju organizaciju vremena, istaknuto je danas na završnoj konferenciji projekta.

Voditeljica projekta i stručna suradnica u gradskom Upravnom odjelu za školstvo Ivana Perić Zrilić naglasila je kako će se s ovim projektom nastaviti i dalje:

„Ovo je apsolutno uspješan projekt i to u više segmenata. Znači ne samo u ispunjavanju onog osnovnog cilja gdje smo uskladili rad vrtića s obvezama roditelja i njihovim radnim vremenom. Ovaj projekt nije samo obrazovnog karaktera on je i demografski i socijalni, on je dao značajan doprinos zapošljavanju. Broj djece koji je cirkulirao kroz smjenski i produženi rad je oko 2 tisuće“ , istaknula je Perić Zrilić.

Podsjetimo, projektom je omogućen smjenski i produljeni rad vrtića, a za čim se pokazala velika potreba.  Produljeni rad organiziran je u dvije predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Zadar te u pet vrtića drugih osnivača. Perić Zrilić ističe kako je projekt izvrsno prihvaćen, zato će se projekt  nastaviti provoditi za što su dobili više od 14 milijuna kuna. No osim produljenog boravka i smjenskog rada projektom su omogućene brojne edukacije. Samo jedna od njih je svjetski poznat Montessori program. Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović – Petani nabrojila je samo neke edukativne programe koji su im omogućeni kroz ovaj program:

„Edukacija za provođenje Programa ranog učenja engleskog jezika, Art terapija s djecom predškolske dobi, Implementacija učinkovitih terapijskih strategija u odgojno–obrazovnom procesu za razvoj inkluzivnog okruženja- Marte Meo i Terapija igrom, Elementi Orff Schulwerka u Orff muzičkoj edukaciji i muzikoterapiji, Edukacija za provođenje Montessori programa, Kineziološke aktivnosti u radu s djecom predškolske dobi, Stvaranje zdravog i podržavajućeg okruženja- za roditelje i odgajatelje, Nutricionizam i dijetoterapija u predškolskoj dobi.“ Rekla je Pavlović- Petani.

Istaknuto je kako se mnogi programi nisu mogli održati zbog pandemije, ali to planiraju ostvariti tijekom sljedeće školske godine. Recimo za kraj kako je kroz provedbu ovog projekta zaposleno i angažirano preko 75 novih odgojitelja, stručnih suradnika te ostalih djelatnika.