Događaji

#zadar

Uz pomoć ZADRE NOVE Strukovna škola Vice Vlatkovića dobiva novu automehaničarsku radionicu

Uz pomoć ZADRE NOVE Strukovna škola Vice Vlatkovića dobiva novu automehaničarsku radionicu
Novi radio

U sklopu projekta „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ KK.09.1.3.01.0015, osigurana su sredstva za rekonstrukciju školske zgrade dogradnjom automehatroničarske radionice te opremanje novih i postojećih školskih učionica, radionica i laboratorija.

Novi objekt nalazit će se kraj školskih igrališta gdje će biti smještene radionice za automehatroniku te kabineti za mehaniku i robotiku. Ovo je najsloženiji dio projekta. Priprema dokumentacije dugo je trajala i konačno smo došli do cilja na veliko zadovoljstvo svih sudionika u projektu – rekao je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Pripreme su bile zahtjevne i dugotrajne, trebalo je ostvariti uvjete za početak gradnje te raspisivanje javne nabave.

Zahtjevan je ovo projekt utoliko što je parcela već određena sadržajima koji su zatečeni, a sam projekt traži odvojen pristup novom objektu pa se moralo pažljivo odabrati lokaciju što je u zatečenoj situaciji bilo prilično složeno. U pripremi projekta mijenjali smo detaljni plan uređenja kako bi ostvarili prostorne uvjete za izradu objekta – dodao je projektant, arhitekt Bogdan Marov.

Razvoj škole i sve veći priljev učenika zahtijevaju i više prostora za edukativne sadržaje. Škola prati sve novitete u razvoju tehnologije. U korak s time nabavljala se tijekom godina i prateća oprema što je na koncu dovelo do potrebe za novim radionicama.

Mi već imamo radionicu s 2 vozila, godinama smo kupovali garaže uz školu kako bi osigurali dovoljno prostora te se dodatno opremali prateći moderne tehnologije. Došli smo do trenutka kada nam manjka prostora, a ovaj projekt donijet će nam brojne benefite – dobit ćemo veliku radionicu s 2 radna mjesta i dizalicama što stvara puno bolje uvjete za rad – dodao je ravnatelj Tomčić.

Godišnje se u program automehatroničara upiše u prosjeku 35 učenika. Potrebe tržišta rada za ovom strukom su velike pa učenici započinju raditi i prije formalnog završetka školovanja.

Ova radionica bila je nužnost i jako joj se radujemo. Dosadašnju radionicu već smo prekapacitirali i ovo će biti veliki dobitak za školu – istaknuo je nastavnik stručne grupe predmeta Ante Frleta.

Partneri u ovom projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka te Industrijsko – obrtnička škola Pula. Ciljevi i očekivani rezultati projekta odnose se na unaprjeđenje infrastrukture za učenje temeljeno na radu u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića – regionalnom centru kompetentnosti u sektoru strojarstva. Ukupna vrijednost investicije dogradnje automehatroničarske radionice iznosi nešto više od 4 milijuna kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta  iznosi 29.965.321,15 kn, dok bespovratna dodijeljena EU sredstva iznose 29.924.449,48 kn.

Razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz  projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.