Događaji

8. svibnja

Kamo za vikend? Uputite se do Vranskog jezera i iskoristite bogat program za Dan ptica selica

Kamo za vikend? Uputite se do Vranskog jezera i iskoristite bogat program za Dan ptica selica
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Svjetski dan ptica selica slavimo svake godine drugu subotu u svibnju. Ove godine se obilježava 8. svibnja s temom „Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!“.

Svjetski dan ptica selica obilježava se diljem svijeta sa željom da se istakne važnost zaštite migratornih ptica, ali i značajnih staništa duž njihovih selidbenih ruta, koja služe kao hranilišta te odmorišta stotinama tisuća ptica

Tema Svjetskog dana ptica selica 2021. poziv je na ponovno povezivanje s prirodom kroz aktivno slušanje – i promatranje ptica – ma gdje se one nalazile. Tema istovremeno privlači ljude širom svijeta da vlastitim glasovima i kreativnošću izraze zajedničko uvažavanje ptica i prirode.

Ptice se mogu naći svugdje: u gradovima i na selu, u parkovima i dvorištima, u šumama i planinama te u močvarama i uz obale.

One povezuju ova staništa no podsjećaju i nas na vlastitu povezanost s planetom, okolišem, divljinom te jednih s drugima. Svojim sezonskim kretanjima, ptice selice nas redovito podsjećaju na prirodne cikluse. Kao globalni ambasadori prirode, ptice selice ne samo da povezuju različita mjesta na cijelom planetu, već ponovno povezuju ljude s prirodom i sa sobom kao nijedna druga životinja na planetu.

Na dan proslave, u subotu 8. svibnja s početkom u 10:30h, Park prirode Vransko jezero posjetiteljima poklanja besplatno promatranje ptica uz edukativno vodstvo po drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ uz kupljenu ulaznicu za vožnju vlakom (posjet Ornitološkom rezervatu električnim vlakom).

Edukativno vodstvo održava se samo u jednom terminu u subotu, 8. svibnja 2021. u 10:30h,

Maškovića Han Edukativno vodstvo i promatranje ptica na poučnoj stazi Info centar Crkvine 10:00 (polazak prema Crkvinama), 10:30 – 11:45 12:00 (povratak prema Hanu), a električni vlak će dodatno prometovati prema sljedećem rasporedu:

Pakoštane Info centar Crkvine

  • 10:45 (polazak prema Crkvinama)
  • 13:15 (polazak prema  Pakoštanama)
  • 11:45 (polazak prema Crkvinama)

Cijena vožnje vlakom koja uključuje ulaznicu na poučnu drvenu stazu u ornitološkom rezervatu iznosi 40 kn za odrasle, 30 kn za djecu od 7 do 18 godina, 10 kuna za djecu od 3 do 6 godina a djeca ispod 3 godine ne plaćaju.

Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana s edukativnim vodstvom uz promatranje ptica moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 7. listopada u 12:00 sati na e-mail adresu: info@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023-383 181. Broj sudionika je ograničen na 25 sudionika.

Hotel i restoran Maškovića Han  povodom svjetskog dana ptica selica nudi 15% popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430  ili maila info@maskovicahan.hr najkasnije do petka 07.05.2021. do 14:00h.


Reci što misliš!