Događaji

put zemunika

U luku Gaženica stiže preko 300 komada američke vojne opreme i sredstava za vježbu Immediate Response 21

U luku Gaženica stiže preko 300 komada američke vojne opreme i sredstava za vježbu Immediate Response 21
Dusko Jaramaz/PIXSELL

U sklopu priprema za vojnu vježbu „Immediate Response 21“, u zadarsku luku Gaženica ovih će dana brodom oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Yuma“ i brodom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske „Hurst Point“ biti dopremljeno preko 300 komada američke vojne opreme i sredstava.

Riječ je o opremi i sredstvima Nacionalne garde Floride OS SAD koja će nakon iskrcavanja u Zadru biti prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe „Immediate Response 21“, koje je zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vježba „Immediate Response 21“, provest će od 17. svibnja do 2. lipnja 2021. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Hrvatskoj te na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Vježba se provodi u sklopu vježbi “Southern Exercise Portfolio” pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe “DEFENDER-Europe 21” koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od travnja do početka lipnja 2021. Cilj vježbe je promicanje regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti te jačanje inteoperabilnosti savezničkih snaga sa snagama partnerskih zemalja.

“Immediate Response 21” ujedno je i jedna je od vojnih vježbi u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.


Reci što misliš!