najbolje iz hrvatske
Dani masline 2021.: Šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević
Jedna od zanimljivosti ovogodišnjih Dana masline je da su šampioni prije nekoliko godina dobili posebna priznanja Maslinarska nada Zadarske županije. Dakle, nade ubrzo postadoše - šampioni.
Umjesto dvodnevnog programa 30. travnja i 1. svibnja u Zadru i na otoku Pašmanu 23. međunarodno izdanje Dana masline 2021., svedeno je, višom silom, na nepunih sat vremena. Taman toliko da se u petak, s početkom u 12 sati na Vitrenjaku ispred JK Uskok dodijele odličja najuspješnijima.
“U skladu s preporukom kriznog stožera dodijelili smo godišnja priznanja, proglasili šampione i po pet najboljih u kategorijama otvorenih ulja i pakovina", najavio je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.
Svi ostali natjecatelji, napominje također će dobiti priznanja za kvalitetu svojih ulja.
"Maslinari s područja Zadarske županije mogu ih nakon 1. svibnja osobno preuzeti u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, a maslinarima iz udaljenijih krajeva i inozemstva iste će biti poslane poštom na adrese koje su naveli u svojim prijavnicama”, pojasnio je.
Humanitarno i bez Maslinarskog marendina
Zahvalio se svim maslinarima koji su svoja ulja poslali na Dane masline jer su svojim sudjelovanjem omogućili da, osim natjecateljskog, ova manifestacija što je već tradicionalno ima i humanitarni karakter. Tako će se preostala Maslinova ulja nakon kemijske i senzorske analize biti donirana štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.
Natjecateljski i humanitarno da, ali zbog korone otpalo je puno toga. Najprije svečano otvaranje u Gradskoj loži pa humanitarni Maslinarski marendin na Narodnom trgu gdje bi posjetitelji guštali u tradicionalnom “liburnskom” varivu od orza, leće i slanutka kojega bi, kao i u godinama prije korone, pripremao poznati zadarski kuhar Renato Kraljev s učenicima Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole.
Uz klapsku pjesmu posjetitelji bi uživali u sljubljivanju i kušanju domaćih sireva i vrhunskih vina zadarskih vinara, na vođenim degustacijama naučiti razlikovati dobra od loših ulja... Za konzumiranu hranu i piće davali bi dobrovoljne priloge i tako podržali nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju sredstava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.
Također, Izostao je i Okrugli stol kojega, inače na svoj dinamičan, duhovit i polemičan način vodi okorjeli agronom mr. sc. Marijan Tomac.
Šteta, jer raspravljali bi o utjecaju klimatskih promjena na rodnost maslina, kaže Tomac, a to je tema koja itekako zanima i maslinare i stručnjake. Nije bilo ni prezentacije i vođene degustacije maslinovih ulja, kao i tradicionalno međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta od mlade janjetine s bižima pa ni stručnog izleta koji se i ove godine trebao organizirati u suradnji s općinom Pašman.
Izostalo je i niz drugih događanja po kojima je ova sve prestižnija manifestacija poznata. Falilo je puno toga, ali kako reče Benito Pucar, što se ne može izbjeći mora se prihvatiti.
Šampionska ulja u konkurenciji 120 uzoraka
Unatoč koroni na ovogodišnje Dane maslina pristiglo je i ocijenjeno 120 uzoraka maslinovih ulja i to: 73 uzorka iz Zadarske županije, 26 uzoraka iz Istarske županije, devet uzoraka iz Splitsko dalmatinske županije, ept uzoraka iz Šibensko kninske županije te 1 uzorak iz Dubrovačko neretvanske županije.
Međunarodnom karakteru manifestacije pridonijelo je pet uzoraka maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Ljubuški i Čapljina) te jedno maslinovo ulja iz Crne Gore (Bar). Kao i dosad kemijsku analizu (Peoksidni broj, SMK, K-brojeve) uradio je akreditirani laboratorij, a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.
U kategoriji otvorenih ulja šampion je Josip Pavlica (28), mladi maslinar iz Zadra. Od ukupno 88 pristiglih njegovo višesortno ulje (Istarska bjelica, Oblica, Pendolina) ocijenjeno je sa 99,70 od mogućih 100 bodova.
“U ovako jakoj konkurenciji tituli se nisam nadao”, rekao je mladi maslinar i magistar agronomije kojemu je ovo već druga šampionska titula.
Prva u Nadinu 2019, bio je i vicešampion Vodica. Među pet najboljih u istoj kategoriji prvi je prošlogodišnji šampion Đani Lubiana, iz Poreča sa 99,65 bodova, druga Opg “Olimpija” vlasnika Viktora Prtenjače iz Polače (99,60), treći OPG Petar i Damir Gurlica iz Škabrnje (99,50), a četvrto i peto mjesto s istim brojem bodova dijele Aldo Raphael Šimonović iz istarskog Višnjana (99,45) i Drago Malić iz Sukošana (99,45).
U konkurenciji 32 pakovine šampion je OPG Mate Dušević iz Ljupča s osvojenih 99,80 bodova za svoje monosortno ulje Coratina. Duševići su, inače, višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim manifestacijama, vitrine ima krase pehari i više od 60 zlatnih medalja, a imaju i vlastitu modernu uređenu kušaonicu.
U kategoriji pakovina među pet najboljih prvi je OPG Koruna Bože Suraća iz Zadra sa 99,75 bodova, drugi OPG Lupić iz istarskih Bala (99,70), treći OPG Marija Ipša “Casa Maršić” Oprtalj (99,65) četvrti OPG Josip Kulaš, Biograd (99,55) dok je peto mjesto pripalo Loredani Krbavčić iz Buzeta (99,50) bodova. Podsjetimo Krbavčić je jedna od šampiona ovogodišnjeg Festivala maslina u Zagrebu.
Jedna od zanimljivosti ovogodišnjih Dana masline je da su šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević prije nekoliko godina dobili posebna priznanja Maslinarska nada Zadarske županije. “Sada su dokazali da je i ta nagrada došla u prave ruke. Maslinarske nade ubrzo postadoše šampioni”, prokomentirao je Benito Pucar.
Maslinarska godina za pamćenje
Inače, od 120 uzoraka maslinovih ulja pristiglih na ovogodišnje Dane masline, 115 je ocijenjeno kao ekstra djevičansko maslinovo ulje što čini 96% od ukupnog broja uzoraka. Od ukupnog broja uzoraka, pet uzoraka je ocijenjeno kao djevičansko maslinovo ulje, što čini četiri posto od ukupnog broja uzoraka, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.
“Sve se više maslinara koji predaju uzorke na Dane masline odlučuje se proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje”, kaže Filip Erceg.
Ova maslinarska godina, dodaje, napokon je bila zadovoljavajuća za maslinare. Što se tiče prinosa, može se reći da je urod količinski bio vrlo dobar. Bilo je više maslina, ponegdje i 50 posto više u odnosu na prošlu godinu, ali je randman ulja bio manji zbog prerođenosti i sušnog razdoblja.
“Maslinovim uljima kojima je berba maslina bila u listopadu dala su odlične karakteristike u kemijskom i organoleptičkom smislu”, govori Filip. Takva ulja, dodaje, imala su srednje intenzivnu i intenzivnu voćnost, gorčinu i pikantnost te niske vrijednosti slobodnih masnih kiselina i peroksidnog broja.
"Kod ulja kasnijih berbi primijećen je značajan gubitak fenolnih spojeva. Takva su bila manje voćnosti, slabe gorčine i pikantnosti, ali u velikoj mjeri ekstra djevičanska", istaknuo je u svom osvrtu Erceg.
Na kraju možemo se suglasiti s njime i u zaključku da je ova maslinarska godina, pogotovo na području Sjeverne Dalmacije, bila vrlo dobra po količini ubranih i prerađenih plodova masline, te je dala ekstra djevičanska ulja vrlo visoke kvalitete što dokazuju i rezultati 23. Dana masline.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!