Događaji

nedjelja, 9. svibnja u 20 sati

Proslavimo Dan Europe uz virtualni koncert

Proslavimo Dan Europe uz virtualni koncert

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije.

U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Dan Europe se stoga slavi i ove godine, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te veleposlanstvima zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije!

Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska, moći ćete uživo pratiti koncert grupa PavelSilente i Vatra. Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.

NAGRADNI NATJEČAJ

Putem nagradnog natječaja na svom Instagram (29. - 30. travnja 2021.) i Facebook (4. - 6. svibnja 2021.) profilu podijelit ćemo 120 ulaznica za koncert.

U četvrtak 29. travnja u 10 sati bit će objavljeno pet Instagram priča s pitanjima o Europi. Cilj za sudionike u natječaju je najbrže i točno odgovoriti na minimalno tri od pet pitanja kviza. Prvih 30 sudionika koji najbrže točno odgovore na minimalno tri od pet pitanja kviza bit će nagrađeni paketom od dvije ulaznice. Pravila natječaja na Instagram profilu

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost - pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica.

Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti.

Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene: #BudućnostJeVaša!

Osim toga, veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije kao trio predsjedanja Vijećem Europske unije zajedno sa Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj predstavljaju i izložbu Faces of Europe fotografskog umjetnika Carstena Sandera. Izložba se može pogledati od 29. travnja do 8. svibnja svakim danom od 12 do 20 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Savska cesta 25.

Carsten Sander je tijekom 2020. godine portretirao Europljanke i Europljane različite starosti i porijekla u svim zemljama članicama EU te je time stvorio osobnu i raznovrsnu sliku Europe. Izložba „Faces of Europe“ bila je dio kulturnog programa njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2020. godine te je dosad gostovala u nekolicini glavnih gradova zemalja EU. Izložba je prvi put prikazana na samom početku njemačkog predsjedanja Vijećem EU 1. srpnja 2020. u Bruxellesu, a potom i u Rimu i Helsinkiju. U Zagreb je stigla povodom ovogodišnjeg Dana Europe.

Aktivnostima u Zagrebu pridružuju se u Tjednu Europe i informacijski centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj: Osijek, Karlovac.

Povodom proslave Dana Europe europske institucije otvaraju svoja, ovaj put virtualna, vrata javnosti u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu.


Reci što misliš!