Događaji

#zadar

U organizaciji ZADRE NOVE održan "Dijalog s građanima" oko zdravstvenih politika Europske unije

U organizaciji ZADRE NOVE održan
HRT screenshot

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, u sklopu provedbe projekta „Informacijski centar Europe Direct Zadar“, organizirala je danas Dijalog s građanima na temu Zdravstvena Unija.

Sudjelovali su i europarlamentarci Tomislav Sokol i Dubravka Šuica.  Naime građani su cijeli ovaj tjedan mogli on line postavljati pitanja vezana za Zdravstvenu uniju, a naši europarlamentaci danas su na ta pitanja i odgovarali. Viša savjetnica u agenciji Zadra Nova Marija Dušević pojasnila je i koji je cilj Dijaloga:

„Cilj je da se jednaka medicinska skrb osigura svim građanima u svim zemljama članicama EU. Da se u pandemiji osigura jednak pristup cjepivu, da se osiguraju zalihe medicinskih potrepština. Naravno i da odgovori na drugu pošast koja paralelno hara, a to je rak. Znači da se osigura prevencija i liječenje, ali i skrb onih koji su, nažalost, u terminalnoj fazi“

A koja su to pitanja najviše zanimala građane?

„Ovo je događanje u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, gdje se budućnost Unije prepušta u ruke građanima. Znači ljude je zanimalo što je to Konferencija o budućnosti Europe, kako se oni mogu uključiti i tko će to financirati. Druga skupina pitanja očekivano se ticala zdravstva, od toga kad će doći na red za cijepljenje i treća skupina pitanja bila su povezana sa turističkom sezonom i kako će se pandemija odraziti na ovu sezonu“  

Na konferenciji je putem video veze sudjelovala i potpredsjednica EK Dubravka Šuica. Istaknula je, da kad je u pitanju zdravstvo i zdravstvena zaštita, građane je naravno najviše zanimao odgovor Unije na trenutnu pandemiju. Šuica ističe kako je Unija uložila ogromne napore da pandemiju drži pod kontrolom. „U roku od 6 mjeseci EU je osigurala 2,6 milijardi doza cjepiva“, istaknula je Šuica i dodala:

„Do jučer EU je primijenila 123 milijuna doza cjepiva, a isporučila 150 milijuna doza cjepiva. Komisija je postavila cilj da države članice do ljeta cijepe oko 70 posto odraslog stanovništva.  Komisija je predložila i paket mjera za Europsku zdravstvenu uniju. Tim paketom ojačat će se kapaciteti EU za pripravnost, nadzor, za procjenu rizika i za rano upozorenje i to bi trebao biti odgovor na buduće zdravstvene krize“, istaknula je Šuica.

Recimo kako je ovaj Dijalog jedno od prvih događanja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. Cilj je na europskoj razini dati građanima veću ulogu u oblikovanju politika i ambicija EU-a, poboljšavajući otpornost Unije na krize, bilo gospodarske ili zdravstvene.