Događaji

dan planeta zemlje

U Vrsi stiglo 1555 kanti za pravilno odvajanje otpada u kućanstvima

U Vrsi stiglo 1555 kanti za pravilno odvajanje otpada u kućanstvima
Vrški glasnik

Općina Vrsi prepoznala je važnost brige za ekologiju i okoliš, a upravo ovih dana uz obilježavanje Dana planeta Zemlje kreće podjela kanti za pravilno odvajanje otpada u kućanstvu.


U sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., nabava spremnika sufinancirana je s 85 posto bespovratnih EU sredstava dok su preostala sredstva osigurana od strane Općine Vrsi. 

- Cilj projekta je potaknuti sve stanovnike naše Općine na odgovorno odlaganje i odvajanje otpada, a sve s namjerom smanjivanja miješanog komunalnog otpada. Stiglo nam je 1555 kanti koje ćemo u narednim danima podijeliti po kućanstvima, a nadamo se kako će ovaj projekt dodatno poboljšati proces odvajanja otpada u našoj lokalnoj sredini, ističe Marko Rončević, voditelj projekta i stručni suradnik za komunalne poslove Općine Vrsi.

Nabavom spremnika za odvojeno prikupljanje otpada nastoji se ispuniti obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno prikupljanje i recikliranje otpadnog papira i kartona, otpadne plastike, otpadnog stakla i biootpada, te otpada koji se svrstava u posebne kategorije otpada.

Rončević navodi kako je Općina Vrsi 2019. godine započela s edukacijom mještana kroz aplikaciju i radionice “Razvrstaj i recikliraj”.

- Moram napomenuti kako je Općina Vrsi još 2019. godine u suradnji s još nekoliko jedinica lokalne samouprave unutar projekta “Razvrstaj i recikliraj”, educirala mještane o metodama razvrstavanja i recikliranja otpada. Tad je izrađena i aplikacija na hrvatskom i engleskom jeziku “Razvrstaj i recikliraj” koja sadržava upute o vremenu odvoza i sortiranju otpada te postoji mogućnost fotografiranja i prijavljivanja nezakonito odloženog otpada, zaključuje Rončević.

Za odvoz i odlaganje otpada zadužena je Čistoća Zadar čijim uslugama se u Općini Vrsi koristi 1967 kućanstava, 34 obrta i 14 pravnih osoba. Čistoća svojim klijentima nudi jednom godišnje mogućnost odvoza glomaznog otpada, a što je već uključeno u cijenu.

Također, u Vrsima i Poljicima miješani komunalni otpad odvozi se dva puta tjedno - utorkom i četvrtkom - dok je svaki drugi četvrtak rezerviran za odvoz polimera i reciklažnog papira.

Da su Vršani ekološki osviješteni te svjesni važnosti zaštite prirode i okoliša pokazala je prošlogodišnja akcija čišćenja prirode “Za čiste Vrsi” koja je okupila veliki broj  sudionika svih dobnih skupina.

Organizatori najavljuju kako će se akcija održati i ove godine, sukladno svim epidemiološkim mjerama. Dan planeta Zemlje obilježava se već pedeset godina, a ovogodišnji slogan je “Obnovimo našu Zemlju”. Današnji dan diljem svijeta obilježava se sadnjom cvijeća, smanjenim korištenjem automobila i čišćenjem okoliša.


Reci što misliš!