Događaji

#hrvatska

Premijer Plenković osudio zločine nad Romima počinjene za vrijeme NDH

Premijer Plenković osudio zločine nad Romima počinjene za vrijeme NDH
RTL.hr

Premijer Andrej Plenković obišao je u četvrtak Romski memorijalni centar Uštica kraj Jasenovca te osudio zločine nad skoro 17.000 Roma koji su ubijeni za vrijeme NDH.

"Ovo je centar za spomen na skoro 17.000 Roma koji su bili ubijeni 1941. godine, osuđujemo te zločine počinjene za vrijeme režima NDH", poručio je Plenković nakon što je s izaslanstvom obišao Romski memorijalni centar Uštica i položio vijence na spomen ploču na Romskom groblju.

Plenković je istaknuo kako je memorijalni centar u Uštici jedinstven u Europi i podsjetio da je Vlada izgradnju tog centra, koji je stajao gotovo osam milijuna kuna, financirala u skoro 90-postotnom iznosu. 

"Na taj način željeli smo dati značajan doprinos Vlade kako se ovi zločini ne bi zaboravili, već da budu primjereno obilježeni te da pripadnici Roma u Hrvatskoj i svi drugi mogu doći i odati počast žrtvama", poručio je. 

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi poručio je kako je  izgradnja Memorijalnog centra Uštica najmanje što se može učiniti za ubijene Rome. 

"Ako imamo u vidu da je ovo jedan od najvećih romskih skupova, ja se nadam da će svakom Romu biti obveza i dužnost posjetiti groblje", kazao je Kajtazi dodavši kako očekuje da će Romi diljem Europe i svijeta obilaziti memorijalni centar.

Romski memorijalni centar Uštica otvoren je u kolovozu 2020., a nalazi se u istoimenom selu nedaleko Jasenovca, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata deportirano, a potom mučeno i ubijeno najmanje 17.000 Roma. U selu Uštica do sada je pronađena 21 masovna grobnica s tijelima ubijenih Roma.