Događaji

EMA u utorak objavljuje svoje mišljenje o cjepivu Johnson & Johnsona

EMA u utorak objavljuje svoje mišljenje o cjepivu Johnson & Johnsona
AP Images

Europska agencija za lijekove (EMA) najavila je da će u utorak dati svoje mišljenje o cjepivu Johnson & Johnsona protiv covida-19, čija je uporaba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka.

EMA sa sjedištem u Amsterdamu priopćila je u petak da će 20. travnja u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu organizirati "virtualnu tiskovnu konferenciju o zaključcima evaluacije sigurnosti" tog cjepiva.

Američke zdravstvene vlasti preporučile su ranije ovaj tjedan "stanku" u korištenju cjepiva Johnson & Johnsona kako bi se istražila pojava ozbiljnih slučajeva krvnih ugrušaka kod nekoliko ljudi u Sjedinjenim Državama.

Američka farmaceutska grupa Johnson & Johnson objavila je u utorak da je "donijela odluku o odgađanju primjene" svog cjepiva protiv covida-19 u Europi nakon preporuke o privremenom prekidu njegove uporabe u Sjedinjenim Državama.

Jedna osoba je umrla u SAD-u nakon primanja cjepiva, objavio je u utorak dužnosnik Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Kod šest osoba u SAD-u razvio se rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).

CDC i FDA naveli su kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.


Reci što misliš!