Događaji

EU fondovi 2021. do 2027.

U prethodnom razdoblju Zadar i županija iz EU fondova povukli preko 3 milijarde kuna

U prethodnom razdoblju Zadar i županija iz EU fondova povukli preko 3 milijarde kuna
Bojan Bogdanić

„EU fondovi 2021. do 2027. Nove prilike“, naziv je danas održanog događanja koje organizira ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kojem je, između ostalog, predstavljen i Nacionalni plan oporavka.

„Više od 24 milijarde eura je na raspolaganju Hrvatskoj kroz dva različita instrumenta u idućih 10 godina“, istaknuto je danas na informativno-edukativnom događanju održanom u Kneževoj palači.

Državni tajnik Šime Erlić istaknuo je kako je taj plan osmišljen s ciljem da se državama članicama pomogne u izlasku iz krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19. „Tu i redovna omotnica od 10 milijardi eura koje su nam na raspolaganju za ulaganja u niz javnih, društvenih, gospodarskih područja“, rekao je Erlić:

„Ta sredstva će nam pomoći da u kraćem roku dohvatimo najrazvijenije zemlje članice.  Što se tiče Zadra i Zadarske županije zadnje razdoblje je pokazalo da smo bili dosta dobri u tome i kao grad i kao županija. Preko tri milijarde kuna sredstava povučeno je u prethodnom razdoblju“, rekao je Erlić i dodao kako se upravo sada spremaju novi projekti poput zone Crno, brojnih projekata u okolišnu infrastrukturu grada, zračnih i pomorskih luka te željeznice.

Znatna sredstava za privatni sektor

Erlić se osvrnuo se i na ulogu privatnog sektora za koji kaže kako je ključan za potrošnju europskih sredstava.

„Činjenica je da su regulativama definirana ulaganja iz europskih sredstava kao javne investicije pa se prije svega naslanja na sektore poput zdravstva, ulaganje u poslovnu infrastrukturu, okoliš i slično, ali znatna sredstva su namijenjena i poduzetnicima“, kaže Erlić te dodaje da će natječaja za privatni sektor biti duplo više jer je i duplo više sredstava.

Ocijenio je kako je grad Zadar među top gradovima u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, o čemu, kaže, svjedoči podatak da je jedan od rijetkih gradova koji je u 2020. imao prihod upravo uslijed povlačenja europskih sredstava.

“Bitno je omogućiti da sustav bude efikasniji i procedura jednostavnija kako bi se novac brže stigao krajnjim korisnicima”, zaključuje Erlić.

U proteklom razdoblju se dosta ulagalo u lučku infrastrukturu, a tako će se i nastaviti – rekao je državni tajnik za more i EU fondova Josip Bilaver, koji je istaknuo da je do sad uloženo u više od 22 projekta.

„Nastavit ćemo s projektom ‘Renesanse obnove luka na hrvatskoj obali’, ali nismo zanemarili ni ulaganje u željeznicu, cestovnu i zračnu infrastrukturu te bolju protočnost u gradskom prometu te će se na tome bazirati ulaganje u novoj perspektivi. U Nacionalnom planu oporavka i otpornosti imamo 14 projekata vrijednosti preko 5,5 milijardi kuna“, rekao je Bilaver i dodao kako će plan biti poslan EK do kraja ovog mjeseca te se očekuje njegovo usvajanje od strane Komisije krajem svibnja. 


Reci što misliš!