Događaji

AFERA JANAF

Završen pretres prostorija u Slovenskoj, odvjetnik Dragana Kovačevića: Nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret

Završen pretres prostorija u Slovenskoj, odvjetnik Dragana Kovačevića: Nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Navodno istražitelji Kovačevića terete da je za dobivanje poslova u Janafu tražio mito u obliku nekretnina

Završio je pretres prostorija u Slovenskoj ulici u novom postupku protiv bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića. 

Nakon završetka pretresa, Kovačevićev odvjetnik Tomislav Grahovac samo je kratko rekao da Kovačević nije mogao počiniti djela kakva mu se stavljaju na teret. 

Podsjetimo, Dragan Kovačević, bivši šef naftne kompanije Janaf, ponovno je danas priveden jer je navodno od jedne informatičke tvrtke primio mito kako bi dobila posao za Janaf.

Kako doznaje RTL, osim Kovačevića privedene su još tri osobe - jedna iz Janafa te dvojica poduzetnika iz tvrtki Cefis i MGS. 

Istražiteljima je sporan stan u Ban centru u kojem je lani Kovačević i uhićen, a koji se u zemljišnim knjigama ne vodi na njegovo ime nego na tvrtku Cefis, koja je pak poslovala s Janafom, piše Večernji list. 

Janaf je tako u studenom 2019. sklopio ugovor o razvoju i integraciji softvera za nadzor procesa sustava upravljanja sa konzorcijem tvrtki Expleo Savjetovanje i Cefis. Vlasnik Cefisa je Ivan Širić za kojeg se smatra da je u rodbinskim odnosima s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki Finkor, Eko-Glob, Centar ekonomskog razvoja i Globfi. 

U lipnju 2018. Cefis je s tvrtkom Expleo Savjetovanje dobio od Janafa posao Nadogradnja sustava Docuware Faza IV: Digitalizacija procesa nabave i administrativnih procesa te likvidacija računa. Održavanje postojećeg sustava Docuware (Fazaze i - III). Krajem 2016. pak Cefis i Expleo dobivaju ugovaraju s Janafom posao Razvoj i implementacija 3. faze projekta Docuwar, a u srpnju 2017. Expleo, Cefis i Descripto sklapaju s Janafom posao Digitalizacija arhivskog gradiva Društva i implementacija u sustav upravljanja dokumentacijom DocuWare.

Cefis je prema zadnje dostupnim podacima 2019. imaoo prihod od 4,4 milijuna kuna dok je primjerice 2015. uprihodovao samo 776 tisuća kuna. Navodno istražitelji Kovačevića terete da je za dobivanje poslova u Janafu tražio mito u obliku nekretnina, a koje bi formalno i dalje glasile na tvrtke koje su dobivale poslove od Janafa, a u biti ih je koristio Kovačević i krug ljudi oko njega. Pa se tako spominje i jedan stan u Splitu, piše Večernji list. 


Reci što misliš!