Događaji

PRONAŠLA IH POSJETITELJICA

U NP Paklenici pronađeni mrtvi medvjedići: Čini se da se radi o krivolovu

Vjeruje se da su potomci medvjedice koja je već godinama u NP-u Paklenica

- Posjetiteljica Nacionalnog parka Paklenica u utorak je pronašla dio medvjeda. Izašli smo na teren te su čuvari prirode našli drugog mrtvog medvjeda, kaže Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, ne želeći govoriti o pojedinostima zbog interesa istrage kojoj ljubitelji prirode nestrpljivo čekaju kraj.

U zadarskoj policiji kažu kako istražuju cijeli slučaj koji je potresao Nacionalni park Paklenica.

- Po zaprimljenoj informaciji o pronađenoj strvini medvjeda, policija je 2. travnja na Velebitu na području NP-a Paklenica, u suradnji s liječnikom veterine Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, provela očevid. U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdio uzrok smrti medvjeda - rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica zadarske policije. U Nacionalnom parku žive dvije medvjedice kojima su veterinari s Veterinarskog fakulteta stavili ogrlice za praćenje. 

- Sumnjamo da su ta dva godinu dana stara medvjedića pronađena možda mladunčad jedne od te dvije medvjedice koje pratimo i koje, po procjeni, 40 posto svog vremena provode unutar Nacionalnog parka Paklenice. Dakle, riječ je o nacionalnom parku i ako je u pitanju krivolov, to je apsolutno kazneno djelo. Medvjedi su strogo zaštićena vrsta te je i to kazneno djelo, dakle riječ je o dva kaznena djela - kaže dr. Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu ne želeći govoriti o detaljima kako ne bi ugrozio policijsku istragu.

Inače, prvi put u Hrvatskoj znanstveno je procijenjena brojnost i populacija smeđih medvjeda 2015. godine u projektu LIFE DinAlp Bear, metodom sakupljanja uzoraka izmeta medvjeda za genetička istraživanja na području Hrvatske i Slovenije.

Regulirani odstrel 

- Općenito zadnja genetska potvrda pokazuje da su na području Hrvatske 937 medvjeda s procijenjenim odstupanjem u plusu ili minusu od 70 medvjeda - kaže Reljić te dodaje da na populaciju, osim krivolova, može utjecati nedostatak staništa ili njegova fragmentacija tipa prolaska autoceste kroz stanište ili gradnja vjetroelektrana na mjestu gdje se brlože.

- Zakonom je reguliran i njihov odstrel od 130 jedinki godišnje, što zapravo najviše utječe na brojnost njihove populacije - kaže Reljić. U Paklenici, kažu nam, medvjedi se znaju spustiti kroz kanjon skroz do parkirališta pri dnu, i to u vrijeme turističkih gužvi.

- Znamo ih vidjeti u kanjonu Paklenice, pa čak siđu i do automobila - kažu u NP-u.


Reci što misliš!