Događaji

#kviz

U petak u osnovnim školama veliki kviz o Hrvatskom saboru

U petak u osnovnim školama veliki kviz o Hrvatskom saboru
Patrik Macek/PIXSELL

Sedmo online kviz-natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor“ za učenike osmih razreda osnovnih škola održat će se u petak u 13 sati, najavila je organizatorica, saborska Služba za građane.

Na natjecanju će sudjelovati 240 učenika iz 40 osnovnih škola, raspoređenih u tročlane natjecateljske timove škola, svaki učenik u timu ima svoju zamjenu. Učenici će iz informatičkih učionica u svojim školama odgovarati na 30 pitanja u 30 minuta. Svaki učenik pojedinačno rješava natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima.

Kviz se sastoji od 30 pitanja  kojima će se provjeriti koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu i mjesto u hrvatskoj povijesti, što znaju o znamenitim pojedincima koji su dali poseban doprinos djelovanju Sabora kroz povijest, koliko poznaju suvremeni Sabor od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. do danas, njegove ustavne ovlasti i nadležnosti, djelokrug poslova i način rada,  kao i  prava i dužnosti saborskih zastupnika.

Poredak deset najuspješnijih timova škola bit će objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora na dan natjecanja. Učenici tri najbolja tima dobit će prigodne nagrade predsjednika Hrvatskog sabora do kraja školske godine. Prije dva tjedna u poznavanju Hrvatskog sabora po prvi su se put natjecali srednjoškolci, najbolji na kvizu bili su učenici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina.