Događaji

i onda kad ne bude nas bilo...

Na današnji dan 1993. godine napustio nas je Tomislav Ivčić

Na današnji dan 1993. godine napustio nas je Tomislav Ivčić
Filip Brala/PIXSELL

Na današnji dan 1993. godine u teškoj prometnoj nesreći u Zagrebu je poginuo jedan od najvećih velikana hrvatske glazbe, Tomislav Ivčić, Zadranima poznatiji kao Braco.

Već je sedamdesetih godina prošloga stoljeća postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja bivše Jugoslavije. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia" koja je obišla svijet  postala svojevrsna himna hrvatske borbe za neovisnost.

Tomislav Ivčić rođen je u Zadru 1953. godine, od roditelja Nele i Šime Ivčić. Završio je gimnaziju u Zadru i osim u glazbi, bio je i dobar nogometaš.

Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupao je kao "Duo Pegla" čija se kazeta prodala u rekordnih četristo tisuća primjeraka.

- Nas dvojica smo bili istinski prijatelji, nikad se ozbiljno nismo posvađali, osim kad bi zaigrali na karte. Nema situacije u kojoj se nismo našli, a dijelili smo istu strast prema brzini i autima. Kad je 1982. ili 1983. godine kupio novog Mercedesa odmah smo se stali utrkivati. Nas dvojica u Mercedesu, a Italo Surać u drugom autu. Natjeravali smo se neko vrijeme, a Italo nas je pretekao. Kako smo se približavali semaforu palilo se žuto svijetlo. Mislili smo da će Italo produžiti, a on je stao. Svom snagom udarili smo odozada, i ode novi Mercedes u papar - prisjeća se Grdović prijatelja Ivčića.

Po završetku gimnazije u Zagrebu je, Ivčić je već kao glazbena zvijezda, upisao studij ekonomije, smjer vanjska trgovina. Fakultet nije završio jer je uglavnom bio po nastupima, a tih godina vjenčao se sa suprugom Slavicom. U braku je dobio troje djece. Kćeri Izabelu i Kristinu te sina Ivana.

U karijeri je napisao više od 200 pjesama i izdao 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Njegove pjesme bile su spoj popa i tradicionalnog dalmatinskog izričaja. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia".

Aktivirao se i u politici. 1990. godine postaje članom Hrvatske demokratske zajednice, te se1993. kandidira za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Na izborima ga je osvojio ali nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost pogiba. Zadnji intervju dao je tjedniku "Globus".

Sjajna karijera tragično je prekinuta 4. ožujka 1993. godine. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u Zagrebu smrtno su stradale četiri osobe. Među njima i Tomislav Ivčić. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegove pjesme i dalje žive.

Slušaju ih i nove generacije. Najpopularnija je "Večeras je naša fešta", koja je od objave 1986. postala neslužbena himna cijele Dalmacije. "Kalelarga" je i danas himna Zadrana.

Posthumno je 2001. godine dobio nagradu Domagoj koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe, s naglaskom na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe.

Njegova braća su također poznati hrvatski pjevači: pokojni Vedran Ivčić, kao i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, jedno vrijeme i diplomat. U spomen Ivčiću 2011. godine objavljen je CD pod nazivom "Platinum collection" na kojem se nalazi 40 njegovih hitova.

Ivčić je govorio njemački, talijanski i engleski, te osnovao medijsku i diskografsku kuću "Zlatna palma". Proslavio se obradama poznatih talijanskih canzona i pjesmama damatinskog melosa.


Reci što misliš!