Događaji

epidemija

Susjedi nas zavidno gledaju, ali moglo bi se dogoditi da prije nego njih puste nas opet zatvore

Snimke pijuckanja kave na suncem okupanim gradskim terasama zavidno su gledali susjedi Slovenci, Mađari, Austrijanci a Česi i Slovaci pogotovo.

A nakon što smo dugo bili država bez ikakvih novih sojeva, sad nam sojeva i previše. Stižu i s lijeva i s desna, sa svih strana svijeta, a evo u Hrvatsku je sad stigao i njujorški soj. Ne zna se još puno o njemu osim da se širi brže od postojećeg i da ga je naravno, sve više u New Yorku.

Istodobno se epidemija ponovo širi i po Hrvatskoj, zadnjih sedam dana 30 posto više nego tjedan ranije.

Ali "ništa mi neće ovi dan pokvarit" zapjevala je cijela zemlja i nakon 93 dana izašla na svečano otvorenje terasa kafića i restorana. I danas smo vjerojatno bili najsretnija zemlja u Europskoj uniji.

Snimke pijuckanja kave na suncem okupanim gradskim terasama zavidno su gledali susjedi Slovenci, Mađari, Austrijanci a Česi i Slovaci pogotovo. Njima se od danas uvodi i zabrana kretanja. Ali obzirom na nove brojeve i sojeve lako bi se moglo moglo dogoditi da prije nego njih puste nas opet zatvore.

Tko čeka - dočeka

Nakon tri mjeseca, kava se opet pije na terasama diljem zemlje.

Građani su oduševljeni. Smatraju kako je ovo samo jedna stepenica prema povratku u normalnu. Otvorene su napokon i sportske dvorane. Fizički kontakt je zabranjen, ali barem se vježba. 

U prednosti pred drugim sportovima što smo prije svega beskontaktni sport i što kao takvi imamo mogućnost da odrađujemo treninge taktike i tehnike s loptom bez posebnog kontakta", kaže direktor odbojkaške reprezentacije Hrvatske Frane Žinić. 

I dok Hrvati slave što se život vratio u polunormalu, našim prvim susjedima to ne pada na pamet. Slovenija je i dalje zatvorena. Italija se otvara i zatvara po regijama, za vikend su masovno ispijale posljednje kave jer od jutros opet chiuso I nisu jedini...

Kave na terasama trenutno se mogu popiti kod nas, u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska Slovačka i Češka nalaze se pod strogim mjerama koje bi uskoro mogle nalikovati na one iz proljeća.

Slovačka je pod mjerama tri mjeseca, brojevi novih slučajeva opet brzo rastu, Vlada je najavila da do daljnjega opuštanja nema.

"Od ovog četvrtka stižu nam još strože mjere , bit će zabrane kretanja, vani će se smjeti samo uz posebne maske i dozvolu da se ide na posao. Situacija ovdje nije dobro, a čujem da je u Češkoj još gora", kaže Luka Vujović iz Bratisalve. 


Reci što misliš!

 Izdvojeno