Događaji

#biograd

Prijavite se na radionicu "Kulturni i kreativni turizam" u sklopu projekta "Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd"

Prijavite se na radionicu
Grad Biograd na Moru

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero i Lacko Outdoor, obrt za usluge i savjetovanje, pozivaju Vas na sudjelovanje na radionici iz ciklusa radionica razvoja turističkih proizvoda u sklopu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“.

Radionica Kulturni i kreativni turizam (vezan uz materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, foto, video, likovne, književne, filmske umjetnosti, costume-plays, storytelling, multimedija, stari zanati i vještine) održat će se 04-05. ožujka 2021. u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd, Bukovačka 23, Biograd na Moru.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranima za aktivno sudjelovanje u razvoju i ponudi proizvoda iz Kulturnog i kreativnog turizma, kao i svim ostalima koji su na bilo koji način vezani uz navedenu temu: predstavnici turističkog i pratećih sektora (npr. turističke agencije, OPG-ovi, lokalne i regionalne sportsko-rekreacijske, kulturne, umjetničke, obrazovne, ekološke i druge udruge, mala i srednja poduzeća), kao i predstavnika projektnih partnera i suradničkih institucija (npr. parkova prirode i nacionalnih parkova, lokalnih i županijskih turističkih zajednica i sl.).  

Radionica će trajati dva dana, a vodit će je Daniel Lacko, vlasnik Lacko Outdoor, obrta za usluge i savjetovanje, koji ima dugogodišnje iskustvo u razvoju turističkih sadržaja i ponude na destinacijama, organizaciji i osmišljavanju turističkih, sportskih i promotivnih događaja te u medijima i PR-u. Lacko je više godina bio predsjednik Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

U pripremi i provedbi radionice kao stručnjak za temu Kulturnog i kreativnog turizma sudjelovat će Vida Ungar, vlasnica Bora Fora, obrta za kreativne i druge usluge. Vida Ungar članica je udruge Interpret Europe, krovne europske organizacije za interpretaciju baštine pri kojoj obavlja i funkciju koordinatorice za interpretaciju prirodne baštine.

Plan radionice:
Prvi dan (04.03.) 09.30 - 16.00
- uvod i definiranje pojmova kulturnog i kreativnog turizma
- interaktivna rasprava o određivanju značajnih i karakterističnih fenomena iz područja kulturnog i kreativnog turizma na području ciljanog područja PP Vransko jezero i gravitirajućeg područja Dalmacije i Like koja uključuje Zadarsku, Šibensko-kninsku i Ličko-senjsku županiju
- prikupljanje ideja za razvoj turističkih proizvoda kulturnog i kreativnog turizma

Drugi dan (05.03.) 09.30 – 16.00
- odabir najboljih ideja za razradu turističkih proizvoda
- detaljna razrada barem jednog proizvoda

Ističemo kako će se u razdoblju od ožujka do lipnja održati ukupno trinaest dvodnevnih radionica u sklopu projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ oznake KK.06.1.2.01.0019.
Provoditelj projekta je JU PP Vransko jezero, a kojoj je partner Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split. Cilj ovih radionica je oblikovati specijalizirane turističke proizvode ključnih oblika posebnog turizma, a temeljene na krajobraznim, prirodnim, kulturno-povijesnim i drugim specifičnostima područja koja čine obuhvat ovog projekta (Zadarska, Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija). Proizvodi bi trebali stvoriti dodatnu vrijednost destinacije, privući nove, ali i osigurati povratak individualnih, obiteljskih i grupnih posjetitelja koji su jednom ili više puta već posjetili destinaciju, ali sada kroz prostorno i vremenski veću disperziju posjećivanja, uključivo i kroz sva razdoblja u godini, a kako bi se dodatno obogatila turistička ponuda i prevladala izražena sezonalnost.

Provoditelji projekta su odredili oblike turizma koji su od posebnog interesa i predstavljaju prioritet kod razvoja funkcionalnih turističkih proizvoda turizma posebnih interesa, kako slijedi:
1. Hodanje, trekking planinarenje i penjanje na stijeni
2. Cikloturizam u svim oblicima
3. Veslanje (kanuing, kajaking, rafting, sportsko veslanje, tradicijsko veslanje)
4. Jedrenje (u svim oblicima - sportsko, amatersko, tradicijsko jedrenje –latinska idra)
5. Sportski slatkovodni ribolov
6. Kulturni i kreativni turizam (vezan uz materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu, foto, video, likovne, književne, filmske umjetnosti, costume-plays, storytelling, multimedija, stari zanai i vještine)
7. Ruralni turizam, agroturizam i višenamjenska ruralna gospodarstva, obilazak eko-proizvođača i imanja, poljoprivreda podržana lokalnom zajednicom
8. Obrazovni turizam (škole u prirodi, team-building, radionice, tečajevi, retreat programi, istraživački turizam/nastavne baze)
9. Prirodni turizam (istraživanje i promatranje biljnih vrsta, ptica, divljih životinja)
10. Podvodni turizam (ronjenje u svim oblicima, podmornice, polupodmornice, podvodni dronovi)
11. Digitalni nomadski i poslovni turizam
12. Gurmanski, gastro-eno i drugi turizam visoke vrijednosti
13. Transformativni i društveno-korisni turizam (volonterski, socijalni, regenerativni, itd.)

Točan raspored radionica po datumu i temama poslat ćemo naknadno.
Nadamo se da Vam je projekt provedbe radionica razvoja turističkih proizvoda zanimljiv i pozivamo Vas da sudjelujete u svim radionicama koje ćete prepoznati bitnim i potrebnim za vaš posao i osobni razvoj.

Sudjelovanje na radionici je za sve sudionike besplatno. Nakon svake radionice očekuje Vas ručak.

Molimo Vas da nam svoje sudjelovanje potvrdite prijavom na: kristian.saric@cedrasplit.hr ili na kontakt broj 099 596 8461 – Kristian najkasnije do 3. ožujka 2021. godine radi organizacije same radionice i cateringa.
Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na gore navedenu e-mail adresu ili kontakt broj.