Događaji

#covid-19

Plenković poziva na oprez: Situacija s koronavirusom bolja, ali dalje se ne smijemo opustiti

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je po svim pokazateljima situacija s epidemijom koronavirusa bolja, ali je apelirao na daljnji oprez od 1. ožujka kada će se otvoriti terase ugostiteljskih objekata i omogućiti treninzi u zatvorenom.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da su naši tjedni brojevi u proteklih deset tjedana padali zaredom i smanjeni su gotovo 11 puta.

"U odnosu na prošli četvrtak bilježimo određeni porast na tjednoj razini, no u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja", rekao je premijer apelirajući da moramo i dalje zadržati veliki oprez.

Dodao je da smo danas uz Dansku zemlja koja ima najmanju tjednu incidenciju novozaraženih u EU. "U nekoliko promila smo."

"Po svim pokazateljima situacija je bolja, ali i dalje zahtijeva veliki oprez. Da bismo i dalje bili odgovorni u načinu zaštite građana od epidemije koronavirusa, nakon niza konzultacija s nizom resora intencija je da se od 1. ožujka rad ugostiteljskih objekata, uz ovo što je dosad bilo relaksirano, otvori na terasama i otvorenim prostorima", rekao je Plenković.

Omogućit će se, najavio je, i održavanje treninga u zatvorenim prostorima, s tim da će biti određenih specifičnosti s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove.

U Vladi smatraju da je to dobro s obzirom na okolnosti, ali uz propisane epidemiološke mjere, a o tome će sutra Nacionalni stožer na svojoj konferenciji detaljnije govoriti.

Plenković je najavio da će nastaviti s odgovarajućim praćenjem gospodarstva i poduzetnika i nastaviti dijalog s predstavnicima gospodarstva te će nastojati izaći u susret što se tiče mjera očuvanja radnih mjesta.

"Imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, pa u ovom trenutku ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni", poručio je premijer koji smatra da je ovo mjera primjerena okolnostima u kojima se nalazimo, a ako se situacija pogorša mogu se, rekao je, i postrožiti mjere.

"Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, držati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo, radimo u interesu hrvatskih građana", naglasio je.