Događaji

crni rekord

U svijetu dosad najveći broj umrlih od covida u 24 sata, sojevi se šire

U svijetu dosad najveći broj umrlih od covida u 24 sata, sojevi se šire
AP

Pandemija covida-19 odnosi sve veći broj žrtava u svijetu, a novi crni rekord je više od 18.000 umrlih u protekla 24 sata, dok se sojevi novog koronavirusa, znatno zarazniji, nezaustavljivo šire na nove zemlje.

U utrci za cjepivo, koje je tračak nade u zdravstvenoj krizi što se i dalje pogoršava, jedan od proizvođača, britanska kompanija AstraZeneca, bila je u srijedu u središtu napetosti s EU-om.

Iz dana u dan, situacija je sve teža: ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu premašio je 100 milijuna, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da se novi sojevi koronavirusa i dalje šire. Britanski soj se proširio u 70 zemalja, a južnoafrički u 31.

Prvi put od izbijanja pandemije, u utorak je u svijetu prijavljeno 18.109 umrlih, pokazuju podaci koje je AFP u srijedu prikupio na temelju izvješća zdravstvenih vlasti.

Taj broj potvrđuje trend uočen početkom siječnja: nagli porast smrtnosti, brži prebačaj dnevne granice umrlih i izravnanje krivulje na sve većim visinama (u prosjeku 14.000 umrlih na dan od 22. siječnja a krajem studenog ih je bilo 10.000). U svijetu je od covida-19 umrlo 2,16 milijuna ljudi.

Takva situacija nagoni vladu da pronalazi nova rješenja.

U Velikoj Britaniji, prvoj europskoj zemlji koja je premašila granicu od 100.000 umrlih, vlada je objavila da će osobe sa stalnim boravkom u Ujedinjenom Kraljevstvu koje dolaze iz rizičnih zemalja morati ići u karantenu u hotelu.

Odlukom su obuhvaćeni putnici iz 22 zemlje, gdje su sojevi virusa "rizik" za javno zdravstvo, poput Južnoafričke Republike, Portugala i zemalja Južne Amerike. Dolasci iz tih zemalja već su zabranjeni osobama koje nemaju stalno prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Te će se putnike prihvatiti u zračnoj luci i "odmah odvesti" u hotel, dodao je premijer Boris Johnson. Konzervativni čelnik je na meti kritike da je proljetos podcijenio razmjere krize na koju je prekasno reagirao zatvaranjem, a u ljeto je prebrzo počeo popuštati mjere zanemarivši preporuke stručnjaka.


Reci što misliš!