Događaji

Ukupne vrijednosti 2,5 milijarde eura

Grčka kupila 18 francuskih borbenih zrakoplova Rafale

Grčka kupila 18 francuskih borbenih zrakoplova Rafale
Shutterstock

Grčka je u ponedjeljak potpisala ugovor o kupovini 18 borbenih zrakoplova Rafale od Francuske, tako dodatno utvrdivši partnerstvo s Parizom u ozračju napetosti s Turskom, prenosi agencija France presse.

Iznos transakcije iznosi oko 2,5 milijarda eura i uključuje isporuku 12 rabljenih zrakoplova Rafale francuskog ratnog zrakoplovstva, te šest novih Rafalea koje proizvodi Dassault Aviation, logističku podršku i pripadajuće naoružanje. 

Pozivajući se na vrlo intenzivno operativno partnerstvo s Atenom, francuska ministrica obrane Florence Parly otišla je u Atenu na svečano potpisivanje ugovora i pozdravila "važan uspjeh" za Rafale. 

Odluku o pregovorima je u rujnu donio grčki premijer Kiriakos Mitsotakis, reagirajući na turska istraživanja plina i njezinu demonstraciju sile u spornim vodama Mediterana.

Posljednjih mjeseci Francuska se svrstala uz Atenu i tijekom ljeta je poslala Rafale i ratne brodove nakon raspoređivanja turskih vojnih i istraživačkih brodova u području na koje Grčka polaže pravo. Čelnici Europske unije su turske poteze u prosincu nazvali "ilegalnim i agresivnim".

Isporuke borbenih zrakoplova Rafale bi trebale početi u srpnju. "Prvi piloti i tehničari grčkog vojnog zrakoplovstva će sljedećih dana otići u Francusku na obuku", rekao je glasnogovornik grčke vlade Christos Tarantilis.


Reci što misliš!