Događaji

#potres

Slovenija u srpnju zakazala veliku vježbu za slučaj potresa

Slovenija u srpnju zakazala veliku vježbu za slučaj potresa
AP Images

Poučena iskustvima petrinjskog potresa u Hrvatskoj Slovenija će u srpnju održati praktičnu vježbu djelovanja za slučaj eventualnog potresa slične jakosti, najavila je u ponedjeljak tamošnja uprava za zaštitu i spašavanje koja djeluje u okviru ministarstva obrane.

Vježba će se održati u srpnju, nakon što Slovenija preuzima 6-mjesečno predsjedavanje Vijećem EU-a i imat će međunarodni karakter.
Svrha je te vježbe da se provjere koncept reagiranja na potres i pripremljenost državnih tijela za djelovanje, posebno u uvjetima pandemije, kazali su na telekonferenciji za novinare zapovjednik uprave za zaštitu i spašavanje Srečko Šestan i njen direktor  Darko But.

Tijekom vježbe će se koristiti iskustva hrvatskih službi nakon potresa s epicentrom kod Petrinje i iskustva iz prijašnjih vježbi u Sloveniji, utvrdit će se odstupanja od planova, te testirati sustav upravljanja zaštitom i spašavanjem, naglasili su.
Slovenija je zemlja sa srednjom seizmičkom opasnošću,  a posljednja slovenska karta seizmičke opasnosti datira iz 2011. godine i još se koristi. 

Područja velike seizmičke opasnosti su Brežice, Ljubljana s okolicom i područje zapadne Slovenije. Prevencija, praćenje i promatranje seizmičkih aktivnosti ključni su u provođenju aktivnosti za djelovanje nakon potresa, naglasio je But.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da na posebnoj aplikaciji POTROG svaki pojedinac, vlasnik zgrade ili stana, može provjeriti protupotresnu sigurnost svog objekta i eventualnu štetu od mogućeg potresa. Aplikacija je namijenjena općoj javnosti za grubu procjenu štete kao i civilnoj zaštiti za prvu procjenu stanja i pomoć za izradu scenarija ugroženosti.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi protupotresne sigurnosti objekata u starim jezgrama gradova poput Ljubljane, te mogućnostima povećanja te sigurnosti, čelnici slovenske uprave za zaštitu i spašavanje kazali su da bi preporučili saniranje, odnosno obnovu svih zgrada sagrađenih prije 1964., kad su protupotresni standardi u građevinarstvu znatno podignuti. Posebno bi trebalo procijeniti sigurnost zgrada namijenjenih javnoj upotrebi, poput škola, vrtića i bolnica.