Događaji

uređenje gotovo do ljeta

Kapović: Virsko će groblje biti ljepše od zadarskog

Kapović: Virsko će groblje biti ljepše od zadarskog
K.Škrbić

Vir: počeli radovi na izgradnji novih grobnica, spajanju ogradnih zidova groblja, hortikulturnom uređenju i podizanju ulaznog portala.

Nadinsko građevinsko poduzeće Tin sinoć je na mjesnom groblju na otoku Viru s bagerom iskopalo prostor za 17 novih grobnica, čime je počela završna faza radova na uređenju virskog groblja. Tin iz Nadina je izabrani izvođač radova na poslovima uređenja groblja, odnosno projekta koji će osim građevinskih radova na podizanju grobnica, spajanja ogradnih zidova i kamenih cvijetnjaka te popločavanja staza i poljane oproštaja, još uključiti paralelno izvođenje radova na hortikulturnom uređenju kompletnog grobljanskog prostora te projekt vanjske i ukrasne rasvjete uključujući podizanje portala na ulazu u groblje.

Građevinski poslovi koje od danas izvodi poduzeće Tin projektno su procijenjeni na dva milijuna kuna bez PDV-a, projekt hortikulture koji je u fazi javne nabave trebao bi se zaokružiti na približno 700 tisuća kuna bez PDV-a, dok će ukrasna i vanjska rasvjeta ovaj projekt najvjerojatnije zaokružiti na troškovnik od ukupno tri milijuna kuna bez PDV-a. Devedeset radnih dana očekivani je vremenski raspon izvođenja radova, uz napomenu izvođača kako vremenske neprilike ili neočekivane situacije s nabavom, u prvom redu zbog epidemiološke krize, radove mogu nešto produžiti. No do ljeta bi svi radovi, uključujući i dio poslova na hortikulturi koji moraju čekati na završetak građevinskih poslova, trebali biti gotovi.

- Ovo je važan projekt kojega smo shvatili krajnje ozbiljno i profesionalno. Povukli smo naše ekipe s drugih terena kako bi se koncentrirali na ovaj posao. Izvest ćemo staze, šetnicu, spojiti ogradne zidove i podignuti dio grobnica - kaže direktor nadinskog poduzeća Tomislav Odžaković koji je na otvaranje radova na virskom groblju došao u društvu poslovođe Dominika Odžakovića i diplomirane inženjerke građevine Sanje Carević.

Inženjerka Carević je Viranka rodom iz Kutine i nekadašnja djelatnica općinskog poduzeća Vodovod Vir, kojoj je ovaj posao povratnički na otoku, dok je direktoru Vir održavanja Marinu Radoviću ovo završna faza priče pokrenute prije osam godina. Tada je napravljena mrtvačnica s kapelicom i dvoranom oproštaja, potom su podignuti ogradni zidovi i izgrađene nove grobnice, a sada se nakon spajanja vanjskih kamenih zidova na sjevernoj i zapadnoj strani, ranije na istočnoj i sjeveroistočnoj te izrade cvijetnjaka pod zidovima, očekuje završno uređenje. 

- Paralelno s građevinskim radovima izvodit ćemo poslove na hortikulturnom uređenju groblja. Zasad smo u fazi javne nabave, no očekujemo kako ćemo brzo početi i s tim dijelom poslova - ističe direktor Radović.

Projektant i nadzorni inženjer ovog značajnog virskog projekta ugledni je zadarski arhitekt Bogdan Marov i njegov arhitektonski studio Rene. Marov je početak radova na virskom groblju vidio na licu mjesta.

- U hortikulturnom uređenju prostora groblja koristit ćemo naše autohtono mediteransko bilje koje je otporno na posolicu i atmosferske prilike. Uz ogradni zid posadit ćemo čemprese, dok će staza groblja biti osvijetljena, a osvijetlit ćemo i jedan dio grobljanske crkve svetoga Ivana. Možda će ovi poslovi s hortikulturom koja će imati automatsko navodnjavanje potrajati dva tjedna duže od završetka građevinskih poslova, jer se u punom obimu ne mogu izvoditi istovremeno, ali do ljeta smo gotovi - zaključuje arhitekt Marov. 

Virsko će groblje biti ljepše od zadarskog

Virski objekt mrtvačnice s kapelicom jedan je od najljepših objekata za ispraćaj u Zadarskoj županiji, a prije osam godina nominiran je za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata kao jedno od pet najuspješnijih ostvarenja u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva. No ono što slijedi sa završnim uređenjem virskog groblja, neće biti ništa manje impresivno.

- Puno smo vremena izgubili s izradom kamenog zida i rješenjima oko uređenja, ali ćemo sada napokon dobiti prekrasno uređeno groblje kakvo otok Vir, uostalom, zaslužuje. Imat ćemo groblje ljepše od zadarskog - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Načelnik Kapović posjetio je virsko groblje s predsjednikom Općinskog vijeća Rajkom Radovićem, zamjenikom načelnika Antonijem Vučetićem, svim direktorima općinskih poduzeća i ustanova te pročelnicima općinskih upravnih odjela, kako bi se prigodno obilježio početak radova.  
 
Završne građevinske radove na virskom groblju svakodnevno će izvoditi petnaestak djelatnika poduzeća Tin iz Nadina kako bi posao bio izveden na vrijeme, no ovisno o dinamici radova i potrebama na gradilištu, njihov broj može biti i veći. Izvest će se 17 grobnica i spojiti vanjski zidovi novim betonskim zidovima od bijelog betona te u zadnjoj fazi radova izraditi pitari i staza od ukrasnog bijelog betona i kamena. To je posao kojega je Tim već odradio na zaštićenoj staroj jezgri u Ninu i Bedemima zadarskih pobuna koji su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. 

- Staze će biti potpuno iste kakve su na Muraju u Zadru  ili šetnici u Ninu. Šetnica na virskom groblju zaista će biti vrhunska i napravljena od najboljih materijala - kaže direktor Odžaković.    


Reci što misliš!