Događaji

bolje ikad nego nikad

Građevinski inženjeri za 10-tak dana pregledat će 30.000 objekata na Banovini

Građevinski inženjeri za 10-tak dana pregledat će 30.000 objekata na Banovini
PIXSELL

Građevinski inženjeri do sada su na Banovini pregledali preko 20.000 potresom narušenih objekata, a za desetak dana trebali bi preći 30.000, izjavio je u četvrtak profesor Građevinskog fakulteta u Zagrebu Josip Atalić.

Atalić je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" rekao kako vjeruje da će se smanjiti broj od preko 40.000 prijava o oštećenju objekata, "jer je puno duplikata i to će Državna geodetska uprava pokušati pročistiti da imamo čistu sliku na terenu".

Naglasio je da građevinski inženjeri idu u preglede građevina samo po prijavama, rijetko pregledavaju i neke zgrade čije su štete vidljive izvana kako bi upozorili građane da u njih ne ulaze niti im se približavaju, "ali u 99 posto idemo po prijavama".

Naveo je i kako je formirana jedinica geostručnjaka koji se bave geotehnikom i geologijom te po dojavama iz baze idu na šire područje gdje analiziraju klizišta i jame.

Veliki problem u zabačenim selima i zaseocima

Atalić je kao veliki problem naveo stanje u zabačenim selima i zaseocima koje je teško pronaći jer nemaju signala, pa se stručnjaci tamo teško snalaze.

"Na to smo se fokusirali čim smo obišli gradove i odmah ljude rasporedili po selima gdje je velika potreba", istaknuo je.

Naveo je kako su zamolili lokalne vlasti da prije građevinskih inženjera obiđu ta sela i naprave prijave o šteti umjesto građana, kako bi stručnjaci na karti dobili oznake kamo ići "da ne lutaju bezveze".

"To je donekle upalilo, na našoj karti označene su sve prijave i nadam se da su sve jer ne bi bilo dobro da ih je više i to zasad funkcionira", kazao je Atalić.

Štete nakon novih potresa, ali nema drame

Dodao je kako je s lokalnim vlastima dogovoreno da se bilježe štete i prijave nakon novih potresa, izrazivši nadu da će se iskoristiti dobar val, energija i entuzijazam stručnjaka da se riješi velika većina tih šteta.

"Dodatni potresi dodatno su narušili građevine i sve nove prijave drugačije označavamo i balansiramo jer neki ljudi čekaju prve preglede i više smo fokusirani na njih, a povratne informacije kažu da se neke pukotine jesu proširile, ali nije neka velika drama", naglasio je Atalić.

"Imamo to u vidu, sve prijave evidentirane su po datumima pa kad se ovo završi krećemo ponovno u preglede i procjene. Vjerujem da ćemo to riješiti ubrzo", kazao je.

Napomenuo je da inženjeri rade brze, preliminarne i sigurnosne preglede jer je osnovni fokus na sigurnosti.

"Nama je ideja ponuditi znanje i ekspertizu ljudima i savjetujemo vam za barem nekoliko sljedećih mjeseci, dok je ovakvo seizmički aktivno područje, da vam tu nije sigurno". zaključio je Atalić.


Reci što misliš!