Događaji

sada je i službeno

Prisegnuo novi predsjednik SAD-a i prva potpredsjednica u povijesti SAD-a

Joe Biden prisegnuo je na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik.

Joe Biden je prisegnuo za novog predsjednika SAD-a.

"Svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", tekst je prisege koji je izrekao Biden.

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden je započeo svoj govor rekavši kako je "ovo dan Amerike, ovo je dan demokracije!"

Kazao je da je Amerika pokazala da je dorasla izazovu te da se danas slavi trijumf demokracije. "Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je opstala", rekao je Biden.

Biden se snažno trudio u cijelom govoru biti pomirljiv, te je ponovio da će biti predsjednik svih Amerikanaca, te da će se boriti i za one koji ga nisu podupirali.

Zahvalio je svojim prethodnicima iz obje stranke.

"Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.

Istaknuo je da "san o pravdi" više neće biti odgađan. "Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti", rekao je.

Pozvao je i na jedinstvo nacije. "Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome", rekao je.

"Bez jedinstva nema mira i nacije, već samo kaos. Ovo je naš povijesni trenutak i moramo biti ujedinjeni. Krenimo ispočetka, slušajmo i poštujmo jedni druge", kazao je Biden. 

Istaknuo je i da je Amerika prvi put izabrala ženu potpresjednicu. "Nemojte mi reći da promjena nije moguća", dodao je. 

Dotaknuo se i pandemije koronavirusa za koju je rekao da je pred Amerikom možda i "najtamnije razdoblje pandemije". "Ali moramo se boriti kao jedna nacija. Proći ćemo ovo zajedno", rekao je.


Reci što misliš!