Događaji

Europska unija

Europska komisija otvara javnu raspravu o budućnosti šengenskog prostora

Europska komisija otvara javnu raspravu o budućnosti šengenskog prostora
AP Photo, Francisco Seco

Europska komisija je u utorak otvorila javnu raspravu o budućnosti šengenskog prostora u sklopu izrade strategije koju će objaviti do sredine ove godine.

Komisija poziva građane, poduzeća, organizacije civilnog društva i sve zainteresirane da daju svoj doprinos javnoj raspravi koja će biti otvorena do 16. ožujka. Rezultate javne rasprave Europska komisija će koristiti pri izradi strategije o budućnosti šengenskog prostora koju namjerava predstaviti do sredine ove godine.

"Želim vašu pomoć u jačanju naših sloboda, koje ne treba uzeti zdravo za gotovo. Upravo zato pokrećem javnu raspravu o budućnosti Schengena, budućnosti našeg zajedničkog prostora slobode, sigurnosti i pravde", napisala je na svom blogu povjerenica za unutarnje poslove i migracije Ylva Johansson.

Povjerenica Johansson navodi da su za puno funkcioniranje Schengena potrebne zajedničke europske politike na vanjskim granicama, u policijskoj suradnji, vizama, migracijama, azilu i zdravlju.

Jačanje šengenskog prostora jedan je od važnijih prioriteta EU-a u ovoj godini. 

"Slobodno kretanje preko unutarnjih granica svakodnevna je potreba milijuna Europljana, zbog posla, škole ili iz obiteljskih razloga. Unutarnje tržište EU ključna je konkurentska prednost europskih tvrtki. Schengen će također značiti  spas Europe kada je u pitanju ekonomski oporavak od pandemije", ističe povjernica Johansson