Događaji

#humanitarna akcija

Sutomiški autor i skladatelj Oliver Telac odrekao se tantijema za šest pjesama za obnovu Glazbene škole u Sisku

Sutomiški autor i skladatelj Oliver Telac odrekao se tantijema za šest pjesama za obnovu Glazbene škole u Sisku
Naši školji

Hrvatsko društvo skladatelja – HDS ZAMP pokrenuo je prošli tjedan humanitarnu akciju za Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku u sklopu koje je anketirao sve svoje članove nudeći im mogućnost da se odreknu autorskih naknada u određenom obračunskom razdoblju za emitiranje jedne pjesme kako bi se taj novac mogao preusmjeriti u dobrotvorne svrhe.

Među članovima ZAMP-a i naš je poznati otočni autor, tekstopisac i skladatelj Oliver Telac iz Sutomišćice, čije se pjesme emitiraju u eteru mnogih radijskih postaja, a spotovi na glazbenim TV-kanalima.

- Iako je ZAMP u dopisu pozvao autore da sudjeluju u humanitarnoj akciji odricanjem tantijema i sve ostale zarade za jednu skladbu, kao nositelj autorskih prava u svoje i ime djece s otoka Ugljana, koja su sudjelovala u svim skladbama i spotovima, dao sam suglasnost na raspolaganje zarade od svih svojih šest skladbi za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. Razgovarao sam s roditeljima djece s kojom sam surađivao i svi su bili suglasni da se uključimo u pomoć za u potresu stradalu Glazbenu školu u Sisku i područnu u Petrinji. Uistinu mi je drago što na ovaj skroman način možemo pomoći jer školu pohađa 360 učenika i radi 40 profesora glazbe - komentirao je Oliver Telac.

Zgrada sisačke Glazbene škole Frana Lhotke pretrpjela je golemu štetu za nedavnih potresa, pa u HDS ZAMP-u planiraju napraviti playlistu, kao što je to bio i slučaj 2014. godine kada su Slavoniju pogodile poplave, nakon čega su se brojni skladatelji odrekli tantijema za svoja djela s velikom rotacijom te su se tako prikupila sredstva koja su na kraju uplaćena na račun Crvenoga križa.

Playlista je objavljena danas i svakodnevno će se ažurirati, a HDS ZAMP-u se u startu akcije javilo više od pedeset autora i nema sumnje da će biti i nekoliko puta dulja od planirane. Primjerice, Marijan Ban već se odrekao tantijema za rukometnu himnu “Morska vila”, koja će zbog aktualnog Svjetskog prvenstva zasigurno donijeti pristojan novac.

Za obnovu Glazbene škole u Sisku potrebno je prikupiti milijun i pol kuna, a Oliver Telac odrekao se autorskih naknada za pjesme: “Pismom te ljubim” – Kate feat klapa Fundamenat, “Zbogom ljubavi moja” – Katarina Blaslov feat klapa Fundamenat, “Moja prva ljubavi”  – Oliver Telac, “Balada o zvijezdi”  –  Oliver Telac i Katarina Blaslov, “Vodi nas vodi”  –  Matija Pažanin i Efa Zelenčić feat. Dječji zbor Sv. Fume i “Božiću maleni” –  Nika Uzelac.