Događaji

oprez

HGSS izdao upozorenje planinarima: Budite razumni i ostanite doma ovaj put!

HGSS izdao upozorenje planinarima: Budite razumni i ostanite doma ovaj put!

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja nažalost bilježi značajan porast broja akcija traganja i spašavanja. Razlog tome je najčešće nedovoljna pripremljenost i informiranost dijela planinara i posjetitelja o tome kakav ih teren očekuje.

- Uzimajući u obzir trenutnu vremensku prognozu s niskim temperaturama, jakim vjetrom, novim snijegom, ledom i mećavama u planini, pozivamo vas na veliki OPREZ, napisali su na društvenim mrežama.

- Savjetujemo vam da se narednih dana ne upuštate u nepotrebne rizike. Ovakvi uvjeti iziskuju iskustvo, znanje, razum i opremu za visoke planine (dereze, cepin, kacigu, skijaške naočale, visokogorsku toplu opremu, rezervne dodatne slojeve, energetsku hranu i topli napitak - ne alkohol).

Zbog velikih količina snijega i jakog višednevnog djelovanja vjetra, rizik od lavina je visok! Sve strmine nagiba većeg od 30 stupnjeva i one ispod streha su visoko rizične, a pogotovo sjeverni i istočni obronci. Orijentiranje u planini će biti dodatno otežano zbog slabe vidljivosti, vjetra i naoblake.

Budite razumni i ostanite doma ovaj put!
 


Reci što misliš!