Događaji

Grad Pag

Završena javna rasprava za projekt uzgajališta bijele ribe kod Mauna

Završena javna rasprava za projekt uzgajališta bijele ribe kod Mauna
Radio Pag

Projekt izgradnje uzgajališta bijele ribe kod Mauna ide dalje. Završena je javna rasprava o Studiji o utjecaja na okoliš, a održano je i javno izlaganje Studije.

Tijekom javne rasprave i na javnom izlaganju, na Studiju nije bilo primjedbi. Uzgajalište bijele ribe kod Mauna radit će zadarska tvrtka Cromaris, treća tvrtka po prihodu u Zadarskoj županiji.

Za Grad Pag, ali i za otok Pag, to je važan projekt jer će se u pogonu uzgajališta zaposliti oko trideset radnika. Godišnje će se proizvoditi do 5000 tona bijele ribe, lubena i podlanica. Koristit će se suvremena tehnologija kaveznog uzgoja ribe primjerena za poluotvorena kanalska mora. U moru će se nalaziti plutajuće plastične kavezne konstrukcije i to četiri sklopa plutajućih platformi s dvanaest kaveza promjera 50 metara izrađenih od polietilena visoke gustoće.

Na plutajuće platforme vješaju se mrežni kavezi i dodaju sidrene instalacije koje se sastoje od plutajućih bova, konopa i sidrenih betonskih blokova ili čeličnih sidara. Skladišta hrane, opreme i materijala nalazit će se na teglenici koja će biti usidrena na lokaciji. Na teglenici će se nalaziti i spremnik za uginulu ribu. Kopnena baza za planirano uzgajalište je pogon u vlasništvu Cromarisa u Gaženici u Zadru.