Događaji

Turizam u globalnoj pandemiji

Mario Paleka: Ako bude postojala opcija, organizirat ćemo doček, a vjerujem da će sljedeća sezona biti dobra

Mario Paleka: Ako bude postojala opcija, organizirat ćemo doček, a vjerujem da će sljedeća sezona biti dobra
Dino Stanin/PIXSELL

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka gostovao je jutros u eteru Novog radija istaknuvši kako su se za Advent 2020. spremali mjesecima i trebalo je biti uključeno puno sudionika, no pandemija je imala svoje planove:

“Bilo je opcija A, B i C međutim iz tjedna u tjedan imali smo i veliki broj oboljelih građana i stizale su nove mjere, pa smo se sukladno tome i prilagođavali. Zaista je bilo jako teško. Iznosili smo i jako puno prijedloga, no iz tjedna u tjedan sve je išlo prema ovoj situaciji koju imamo sad“, rekao je Paleka.

Istaknuo je kako im je zapravo jedino ostalo ukrasiti grad i barem donekle duh Božića prenijeti na ulice grada.

„Može to biti i bolje i gore, no mi smo ste stavili u naše financijske okvire koji u ovoj situaciji nisu bajni“, istaknuo je Paleka. U atriju palače Cedulin smještena je božićna bajka, a Paleka je pojasnio kako to sve funkcionira obzirom na epidemiološke mjere:

„To je smješteno u palači Cedulin upravo iz tog razloga što tamo imamo mogućnost kontroliranja broja posjetitelja. Zaštitarska služba koja neće dozvoliti okupljanja više od 25 ljudi. Prostor se može kasnije i zatvoriti što je vrlo dobro jer smo proteklih godina imali situacije gdje su božićni ukrasi bili devastirani i uništeni. Tako da ćemo to ove godine izbjeći“, istaknuo je Paleka.

Otkrio nam je i koliko su spremni brzo organizirati doček nove godine na otvorenom, naravno ukoliko okolnosti to dopuste

„TZ je što se tiče programa spremna, vjerujem da je i Grad Zadar spreman. Ako bude postojala opcija i mogućnost mi ćemo reagirati“, otkrio je Paleka.

Zadar je ove godine ostvario okom 900 tisuća noćenja što je oko 40 posto od 2019. Godine koja je bila rekordna. To su dobre brojke obzirom na okolnosti“, istaknuo je Paleka te dodao kako vjeruje da će sljedeća 2021. Turistička sezona biti rekordna.

„Vjerujem da će turistička sezona 2021 biti dobra, ja čvrsto vjerujem u jako kvalitetnu  sezonu. No uz napomenu da treba biti oprezan i da treba ta sredstva koja imamo uložiti u marketing kako bi što bolje promovirali Zadar na emitivnim tržištima i napunili budžet“, istaknuo je Paleka.  

Paleka je pohvalio i relativno dobre rezultate u post sezoni rekavši kako imamo 250 do 300 posjetitelja dnevno.

„Brojka možda nije reprezentativna, no  ipak nešto govori o reputaciji ovog grada na svjetskim tržištima”, zaključio je Paleka.

Cijeli razgovor možete pogledati na Facebook stranici Novog radija.