Događaji

jedinstveno božićno drvce

Trg svetog Marka i Rialto osvijetljeni na inovativan način

Trg svetog Marka i Rialto osvijetljeni na inovativan način

Pusta i bez turista zbog pandemije, Venecija je unatoč svemu u adventsko doba odlučila osvijetliti Trg svetog Marka i most Rialto.

Na Trgu svetog Marka, na kojemu se nalazi poznata istoimena bazilika, talijanski umjetnik Fabrizio Plessi postavio je jedinstveno božićno drvce između dva visoka stupa, točno na mjestu na kojemu su se u vrijeme Mletačke Republike odvijala pogubljenja.

"Golemi pravokutni ekrani na kojima se projiciraju slike u zlaćanim bojama postavljeni su jedan povrh drugoga tako da iz daljiine tvore obrise tradicionalnoga božićnog drvca. Navečer i noću ekrani preplavljuju trg toplom svjetlošću koja se oslikava na vlažnim kamenim pločama poznatog trga.

"Cilj mi je bio osvijetliti ovaj grad kojemu treba svjetlosti, kojemu treba kulture, kojemu treba novih emocija", rekao je za AFP TV Plessi, koji pomalo podsjeća na Djeda Božićnjaka jer ima bijelu bradu. 

Na pitanje o inovativnom izgledu svojega božićnog drvca, Plessi odgovara: "Puno radim s digitalnom tehnologijom pri čemu koristim sve dostupne suvremene alate koji su mi pritom dostupni jer mislim da bi umjetnik trebao koristiti sva sredstva koja su mu dostupna u vremenima u kojima živi".

Ove je godine na nešto drukčiji način osvijetljen i most Rialto, još jedan simbol grada koji se nalazi nedaleko od Trga svetog Marka, a njegova elegantna kamena silueta dominira venecijanskim Velikim kanalom.

Čim padne noć, na njegovim se lukovima projiciraju slike anđela, ali i simbola grada, krilatog zlatnog mletačkog lava na crvenoj pozadini te se odražavaju u vodi Velikog kanala, stvarajući čaroliju svjetlosti i boja.