Događaji

Najveći balkon u gradu

Svako doba dana nudi novi pogled sa zadarskih bedema

Svako doba dana nudi novi pogled sa zadarskih bedema
Marija Cvetković

Svako doba dana nudi novi pogled sa zadarskih bedema. Rano jutro ili kasna večer, doživljaj nije isti, a šetnica polako postaje mjesto susreta i druženja građana.


Svoje dojmove podijelila je s nama Marija Cvetković, koja živi na Poluotoku i nekoliko dana zaredom snimala je šetnicu i pogled s Muraja.

"Dok fotografiram nove vizure na novom Muraju i čekam da aparat odradi svoje, slušam komentare prolaznika. Svi hvale noćno osvjetljenje i dobre klupe (em udobne, em na pravoj visini da se može vidjeti PREKO zida, a ne gledati U njega kao prije).

Novo lice Muraja Novo lice Muraja

Zamjerke, kao i na društvenim mrežama, najviše se odnose na "ruzinave" žardinijere i industrijski štih (sajle u ogradi, beton...), kao i na premoderne ulične svjetiljke – Zadrani su se nadali nečemu rustikalnijem. 

Ruzinavi materijal zove se Cor-Ten čelik i na duge staze je, prema riječima autora Bogdana Marova, najotpornije i najdugotrajnije rješenje. Strpimo se šest mjeseci da se sve zazeleni i procvjeta, pa ćemo vidjeti što je pisac htio reći i što zaista mislimo o tome.

Hvala Vodičanima i Šibenčanima koji su radili na rekonstrukciji. Predali su nam ključ u ruke, a sad je sve na nama. Izložba fotografija Ante Brkana pun je pogodak, ljudi  se zaustavljaju, komentiraju. "Sjećam se kad je tako bilo, tu sam se i ja igrao kao dijete. Sjećam se kad još nije bilo Kino Zadra."

Najveći balkon u gradu s predivnim pogledom konačno je prodisao, bez automobila.

Nema više uskog grla kod Arsenala gdje su se pješaci morali privijati uza stablo kad bi prolazio auto.

Skepticima usprkos, ljudi se šetaju novim Murajem više nego što je itko mogao očekivati, u svako doba dana, čak i po ovoj hladnoći.

Zajedno s rivom dobili smo pješački đir oko Poluotoka dug oko 3 kilometra.

Pa da i ne vježbate ništa drugo, u tom jednom điru već ćete postići dnevni broj koraka koji vam je propisala aplikacija (ili vaš kardiolog), a još ćete napasati oči na pogledu i sresti nekog poznatog.

Jeste li već prošetali novim Murajem?"
 


Reci što misliš!