Događaji

#koronavirus

U Francuskoj stanje s covidom-19 se popravlja no i dalje je prerano za otvaranje

U Francuskoj stanje s covidom-19 se popravlja no i dalje je prerano za otvaranje
AP

Sve pokazuje da se stanje s epidemijom covida-19 u Francuskoj poboljšava na "svim razinama", ali bi u ovom trenutku bilo prerano otvoriti zemlju, kazali su u četvrtak vladini dužnosnici, a premijer posebice preporuča oprez tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Ide na bolje na svim razinama", kazao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodavši da je broj novozaraženih "u stalnom padu" te da ta broj opada, dapače, "brzo" sa svakim novim tjednom.

Radi se, istaknuo je, o 30 posto manje pozitivno dijagnosticiranih u odnosu na tjedan ranije.

Tim ritmom, dodaje Veran, do kraja drugog tjedna prosinca mogli bi postići cilj od 5000 novih slučajeva dnevno.

Prema francuskom javnom zdravstvu, broj hospitaliziranih pacijenata od covida-19 pao je ispod 30.000, a broj reanimacija u srijedu navečer je pao na 4136. U utorak navečer taj je broj iznosio 4900.

Veran upozorava da je u zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo više od 50.000 ljudi i dalje potreban oprez jer "epidemija nije iza nas, drugi val nije završen".

Također očekuje da će Francuska krenuti u kampanju cijepljenja između kraja prosinca i početka siječnja.

Premijer Jean Castex ističe da brojke pokazuju da se epidemija povlači te da je reprodukcijska stopa virusa na 0,65 (100 oboljelih zarazi 65 osoba), što je najniža stopa u Europi, ali da je i dalje nužan oprez.

Castex je najavio postupno ublažavanje mjera, s ponovnim otvaranjem dućana s igračkama, knjižara i frizerskih salona. Muzeji, kazališta i kina se otvaraju sredinom prosinca, a rad od kuće ostaje pravilo, "što je više moguće".

Barovi, restorani i sportska borilišta ostaju zatvoreni do 20. siječnja.

Castex ističe da vlada zagovara "postupni povratak života u normalu".


Reci što misliš!