Događaji

Noć kazališta u Zadru

U zadarskom HNK odigrana predstava "Tri verzije života"

U zadarskom HNK odigrana predstava
HNK Zadar

Komediju «Tri verzije života» Reza je napisala 2000. godine i djelo je odmah doživjelo brojne izvedbe i prijevode.

Francuska spisateljica,glumica i redateljica Yasmina Reza (Évelyne, Agnès, 1959.,Pariz) jedna je od najizvođenijih suvremenih francuskih dramatičarki čija djela su prevedena na 35 svjetska jezika i izvode se diljem svijeta.

Martina Mencer Salluzzo, profesorica francuskog i engleskog jezika i književnosti, prevoditeljica i sudski tumac, predaje na Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu i na Veleučilistu VERN. Prevodi najviše iz ljubavi prema izvrsnim piscima, dramaturzima i pjesnicima te iz znatizelje i težnje da kontinuirano uči i istražuje različita područja.

Yasminu Reza otkrila je čitajući s učenicima za program međunarodne mature. Komad Tri verzije života prevela je izvorno 2004. godine za Vitomiru Lončar i kazalište Mala Scena u Zagrebu.

O PREDSTAVI

Ova istančana komedija karaktera donosi nam neobičnu situaciju u koju su uključena dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše, pa ne-oslovljene napetosti bujaju.

Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni. Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji.