Događaji

iskrene čestitke

Učiteljica Ivana Medić iz Neviđana dobitnica nagrade za promicanje prava djeteta

Učiteljica Ivana Medić iz Neviđana dobitnica nagrade za promicanje prava djeteta
Tomislav Miletić/PIXSELL

Ivana Medić, učiteljica razredne nastave i voditeljica likovne skupine u OŠ Vladimira Nazora iz Neviđana, dobitnica je godišnje nagrade za promicanje prava djeteta.

Nagradu joj je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, svečano uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Današnja svečanost je izvrsna prilika da se podsjetimo kako je naša zajednička odgovornost osigurati bolju budućnost djeci, jer djeca jesu naša budućnost. Obilježavanjem Međunarodnog dana prava djeteta potrebno je prisjetiti se kako je osnova za svijet mira sredina gdje djeca uče i rade surađujući, u sustavu koji štiti njihovo sretno djetinjstvo, istaknuo je u svom obraćanju ministar Aladrović. Ivana Medić osnovala je i prije pet godina likovnu skupinu „Mašta radi svašta“ u kojoj je odabranih 18 učenika od prvog do četvrtog razreda, uzrast od 7 do 12 godina.

Kako se navodi na službenoj stranici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, učiteljica Medić osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost „Tate za pet”, kojim se očevi uključuju u život škole, o čemu smo nedavno pisali.

Osim likovnog stvaralaštva i natjecanja za trajanja nastave, učenici pripremaju i ljetne izložbe. Likovna skupina „Mašta radi svašta“ bilježi mnoge uspjehe na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, a prošle godine dobila je i priznanje Općine Pašman.

Uz učiteljicu Medić, nagrađene su i Martina Brajdić Manojlović, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac, te umirovljena profesorica Sonja Borovčak iz Zaboka, kojoj je uručena nagrada za životno djelo.

Svake godine 20. studenoga, na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta koji se obilježava kao Međunarodni dan prava djeteta, Republika Hrvatska dodjeljuje nagradu za promicanje prava djeteta.

Konvencija o pravima djeteta temeljni je dokument koji je doprinio transformaciji dječjih života diljem svijeta. Obilježavanjem tog dana dodatno se senzibilizira javnost na potrebu zaštite i poštivanja prava djece, čime se stvara plodno tlo za poduzimanje koraka koji bi unaprijedili dječja prava, koja su temeljna ljudska prava i kao takva temelj izgradnje naprednog društva, navode iz ministarstva.


Reci što misliš!