Događaji

Jedan od napadača ima makedonsko državljanstvo

Osude terorističkog napada u Beču stižu i iz muslimanskog svijeta

Osude terorističkog napada u Beču stižu i iz muslimanskog svijeta
AP Images

Brojni svjetski čelnici osudili u utorak teroristički napad s pretpostavljenom islamističkom pozadinom, počinjen sinoć u središtu Beča, a osude napada, u kojemu su ubijene četiri osobe, stižu i diljem muslimanskog svijeta.

Napadač je, po riječima austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera, bio simpatizer terorističke Islamske Države i osuđen zbog namjere odlaska u borbe u Siriji, a nakon izvedenog napada policija ga je ubila.

Teroristički napad osudili su brojni svjetski čelnici, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel,  američkog predsjednika Donalda Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Egipatska vrhovna vjerska institucija al-Azhar pozvala je međunarodnu zajednicu da se solidarno suprotstavi terorizmu te je "pozvala sve da se ujedine u širenju mira diljem svijeta i pobijanju nasilja i mržnje".

"Ovaj napad pokazao je da terorizam i ekstremizam nemaju granica i moraju biti osuđeni, bez obzira iz kojih razloga počinjeni",  kazao je za agenciju ISNA glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh. 

Okončanje islamofobije na Zapadu moglo bi dovesti i do okončanja terora, dodao je glasnogovornik.

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo napad u Beču izrazivši "solidarnost s Austrijom u poduzimanju mjera potrebnih kako bi se očuvala sigurnost pred djelima terorizma, ekstremizma i nasilja svih vrsta".

Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili su "snažnu osudu ovih kriminalnih djela i trajno odbacivanje svih formi nasilja i terorizma koji imaju za cilj destabilizirati sigurnost i stabilnost u suprotnosti s vjerskim i humanitarnim vrijednostima i načelima".

"Oštro osuđujemo ovaj napad, izražavamo naše suosjećanje s obiteljima žrtava i želimo brz oporavak ranjenima", navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Izrazima osude terorističkog napada pridružili su se i britanski premijer Boris Johnson, talijanski premijer Giuseppe Conte, danska premijerka Mette Frederiksen, norveška premijerka Erna Solberg, švedski premijer  Stefan Lofven.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je napad u Beču "okrutnim i ciničnim zločinom, koji je još jednom potvrdio nehumanu prirodu terorizma", navodi se u izjavi koju je objavio Kremlj.

Indijski premijer Naredna Mori objavio je na Tweeteru kako je Indija duboko šokirana terorističkim napadom u Beču te da stoji uz Austriju "u ovim teškim vremenima".

Napade je još u ponedjeljak navečer osudio i makedonski premijer Zoran Zaev, još i prije nego li se doznalo da jedan od glavnih osumnjičenih za napad ima i državljanstvo Sjeverne Makedonije.