Događaji

otvorenje na dan grada

Obnovljeni bedemi bit će još jedna zadarska turistička atrakcija

Obnovljeni bedemi bit će još jedna zadarska turistička atrakcija
Marko Dimić/PIXSELL

Iz zadarske Gradske uprave ovih dana su najavili kako će na Dan Grada i blagdan Svetoga Krševana svečano biti otvorena šetnica na zadarskim bedemima - od stare Tehničke škole do Maloga Arsenala.

Radovi su počeli u rujnu prošle godine, a čitav projekt je zbog zaštite UNESCO-a bio pod stalnim nadzorom konzervatora. 

Za Dan grada Zadra otvara se novouređena šetnica na Muraju Za Dan grada Zadra otvara se novouređena šetnica na Muraju

- Na UNESCO bedemu smo, ovo će biti, tako da kažem, pješačka zona, ona je tako projektirana i mišljena. Cijelo to vrijeme mi smo išli u tom smjeru u odnosu na upute koje su išle sa strane UNESCO-a ali i valorizacije u kontekstu integrirane kulturne baštine te nominacije ovoga projekta za financiranje, rekao nam je prije dva mjeseca pročelnik za Europske fondove u Gradu Zadru - Ante Ćurković. 

A projekt je s 85 posto financiran sredstvima EU-fondova i vrijedan je više od 25 milijuna kuna.

Osim zaštite vrijedne kulturne baštine, obnovljeni bedemi bit će još jedna zadarska turistička atrakcija. 

- Ovo je izvrsna priča i valorizacija bedema na način kako i zaslužuju. Što se tiče te dodane vrijednosti za sam grad Zadar ona će biti značajna, to će se vidjeti u godinama koje su pred nama. Dobili smo izniman novi kulturni sadržaj koji će u toma dijelu biti važan za ukupnu sliku i imidž grada Zadra, kaže Ćurković. Na čitavoj trasi od gotovo osam stotina metara bilo je posla i za zadarske arheologe, gdje su otkriveni ostaci zidina. 


Reci što misliš!