nema plesanja ni rada iza ponoći
HZJZ objavio detaljne upute za rad noćnih barova i klubova
Preporuke se izdaju u svrhu zaštite djelatnika i posjetitelja noćnih barova i klubova u skladu s trenutnim stanjem epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj.
Vidljive obavijesti. Za sve djelatnike i
posjetitelje na vidljivom je mjestu potrebno
postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih
higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maske za
lice ili medicinske maske u objektu. Na ulazu u objekt i drugdje
na vidljivom mjestu u objektu mora biti istaknuta obavijesti o
maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju nalaziti
unutar objekta.
Pojačana osobna higijena. Potrebno je
izbjegavati nečistim rukama dodirivati usta, nos, oči i lice.
Ruke se moraju redovito prati s vodom i sapunom te dezinficirati,
osobito od strane zaposlenika.
Kašljanje/kihanje. Kod kašljanja i kihanja usta
i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije
treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke.
Pri kašljanju i kihanju lice treba okrenuti od drugih
osoba.
Dezinficijens. Dezinficijens (npr. na bazi
70%-tnog alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano
kao antiseptik virucidnog djelovanja za primjenu na ljudskoj
koži) mora biti dostupan na više mjesta u prostoru i to najmanje
1 doza od 500 ml na svakih 10 osoba, a preporučljivo je na svakom
stolu. Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno
opskrbljuju novim količinama dezinficijensa kako bi ga uvijek
bilo dovoljno.
Fizička udaljenost. Za cijelo vrijeme boravka u
prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se
održavanje fizičke udaljenosti između osoba (posjetitelja i
osoblja) od 1,5 metara. U slučaju glazbenih izvedbi, razmak od 2
metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te
glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporuča se razmak od 4
metra između publike i izvođača na sceni.
Posuđe. Čaše, ostalo posuđe i ostale predmete ne
treba dijeliti s drugim osobama.
Maske za lice. Nošenje medicinskih maski ili
maski za lice obavezno je za zaposlenike u ugostiteljskoj
djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u
posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te goste u
ugostiteljskim objektima osim dok sjede na svojim mjestima i
konzumiraju hranu, piće ili napitke. Maske za lice ili medicinske
maske obavezno se nose tako da uvijek prekrivaju i nos i usta.
Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su na poveznici.
2. organizacija rada noćnih barova i klubova
Maksimalan broj osoba na otvorenim ili u zatvorenim
prostorima podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske
analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja te se
trenutno određuje sukladno veličini prostora prema kriteriju 4 m2
korisne površine prostora po osobi. Ne dopuštaju se stajaća
mjesta niti visoki stolovi ako se za visokim stolovima omogućuje
jedino stajanje gostiju.
Rezervacija mjesta ili najava dolaska. Gosti su
dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom
objektu tipa noćni bar ili klub. Pružatelj usluge više ne nudi
rezervacije nakon što su popunjena sva mjesta u objektu
predviđena za boravak gostiju, sukladno propisanim mjerama.
COVID-redar. Javna okupljanja bilo koje vrste i
sadržaja, koja uključuju više od 50 sudionika, moraju imati
COVID-redara na svakih 50 okupljenih osoba. Svi sudionici moraju
biti upoznati s mjerama prevencije za pojedini događaj. Za
organizaciju okupljanja u skladu s mjerama kao i ishođenje svih
potrebnih odobrenja odgovoran je organizator, a za provedbu uputa
zaduženi su COVID-redari koje je dužan educirati i opremiti
organizator skupa.
Evidencija sudionika. U objektima tipa noćni bar
ili klub preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja
radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze
virusom SARS-CoC-2 pri čemu će se prikupljati osnovni podaci:
ime, prezime i broj telefona.
Mjerenje temperature gostima. Gostima
ugostiteljskih objekata tipa noći bar ili klub mora se izmjeriti
temperatura na ulazu u objekt. U slučaju da im je tjelesna
temperatura mjerena beskontaktnim toplomjerom izmjerena 37,2C ili
viša, neće im biti omogućen ulazak u ugostiteljski objekt već se
upućuju kući i dalje postupaju u skladu sa zdravstvenim
stanjem.
Ograničenje ukupnog broja posjetitelja.
Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na
raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti na
udaljenost od 3 metra tako da su gosti koji sjede za stolovima
međusobno udaljeni 1,5 metara. Najveći broj posjetitelja koji
mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima,
uz poštivanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metara među
posjetiteljima, organizator će odrediti sukladno veličini
prostora prema kriteriju 4m2 korisne površine prostora po
osobi.
Rad na otvorenom. Preporučuje se, ako postoji
mogućnost, organiziranje rada klubova na otvorenom. Na otvorenom
se ne dopuštaju stajaća mjesta niti visoki stolovi ako se za
visokim stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola. Za
šankom (barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća
mjesta.
Plesni podij. Plesni podij u funkciji prostora
za ples nije dopušten. Na prostoru plesnog podija preporučuje se
postavljanje sjedećih mjesta uz uvjet da stolovi budu na
udaljenosti od 3 metra.
Prodaja i posluživanje hrane i pića. Prodaja i
posluživanje hrane i pića odvija se prema preporukama za rad
ugostiteljske djelatnosti. Preporuke za sprječavanje infekcije u
ugostiteljskim objektima dostupne su na poveznici.
Maksimalna zaštita posjetitelja i zaposlenika.
Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti
zaštitnu masku koja prekriva nos i usta. Treba im stalno biti na
raspolaganju priručno dezinfekcijsko sredstvo kojim će
redovito dezinficirati ruke nakon pranja vodom i sapunom.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature osoblja.
Prije dolaska na radno mjesto izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako
je tjelesna temperatura u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako
se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti
(odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na
bolesti dišnih puteva), zaposlenik se treba javiti nadređenom i
ne dolaziti dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske
medicine.
Dvosmjenski rad. Ako je ugostiteljski objekt
otvoren i danju, preporučeno je rad organizirati u dvije smjene,
na način da između prve i druge smjene bude stanka od minimalno
sat vremena, koja će se iskoristiti za čišćenje i
dezinfekciju površina i prostora te prozračivanje.
Glasnoća glazbe. Glasnoća glazbe, odnosno buka u
prostoru regulirana je propisima.
Zatvaranje objekta. U okolnostima u kojima se iz
epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor/okolnost
zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu,
preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak
2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah
obustavi rad objekta s vremenom važenja odluke o obustavi rada
sukladno mišljenju sanitarnog inspektora odnosno epidemiologa.
Zatvaranje objekta uvodi se radi provedbe testiranja djelatnika i
provedbe dezinfekcije prostora i traje sve dok djelatnici moraju
biti u samoizolaciji odnosno izolaciji. Ako objekt/poslodavac
raspolaže s dovoljno zaposlenika koji rade u smjenama, tada se
zatvaranje objekta provodi radi dezinfekcije i testiranja onih
djelatnika za koje je to utvrđeno nužnim.
3. Pojačana higijena prostora
Prozračivanje prostora. Preporučuje se da se
zatvoreni prostor prozračuje što češće, a ako je moguće, prozore
ostaviti tijekom cijelog radnog vremena kluba.
Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i
ventilaciju. Opća preporuka za unutarnje prostore je
prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem
ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava
posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju
pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.
Treba redovito provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za
ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim
postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada
bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje
smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.
Čišćenje prostora. Često dodirivane površine kao
što su rukohvati na vratima i prozorima, radne površine, ostali
rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za
struju, zvona na vratima te druge dodirne površine koje koristi
veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka rada
kluba, a najmanje dvaput dnevno. Detaljnije upute dostupne su na
sljedećim poveznicama:
Izdvojeno
-
Zadar je u 21. kolu poražen u Beogradu. Domaćin Crvena zvezda bio je bolji s rezultatom 87:76
-
Drugim riječima, nedostatak sna je loš, a čak i bez podvrgavanja ekstremima budnosti danima bez prekida, produljena razdoblja bez preporučenih 7-8 sati noću mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
-
Novi "personalizirani" online alat koji predviđa najučinkovitije lijekove za pojedinačne pacijente s dijabetesom tipa 2 mogao bi koristiti milijunima ljudi s tim stanjem, kažu istraživači.
-
Tri dana bez sna, a čovjek obično ne može jasno govoriti niti normalno hodati. Dodajte još dva dana i on ili ona će vjerojatno halucinirati i biti na rubu mentalnog sloma.
Reci što misliš!