Događaji

od 19. do 24. listopada

Društvo arhitekata Zadra organizira četvrtu po redu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih autobusnih stanica

Društvo arhitekata Zadra organizira četvrtu po redu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih autobusnih stanica

Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom Eko-Zadar organizira četvrtu po redu interdisciplinarnu (g)radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora.

Ovog puta, tema je Zeleni grad na primjeru gradske mikrolokacije – autobusne stanice! Termin održavanja gradionice je od 19. do 24. listopada 2020., a provodit će se online.

Urbanizam grada sustav je sastavljen od mnogih elemenata od kojih su najupečatljiviji dijelovi gradskog prostora (zgrade, ulice, trgovi, kvartovi, parkovi...). Ali postoje i oni elementi čija veličina nije u fizičkom prostoru, već u njihovom značaju. Jedan od tih elemenata koji grad pretvara u živući organizam je upravo infrastruktura – javni prijevoz.

Krvožilni je sustav grada sačinjen od pravaca, vozila, voznog reda, internih pravila, prijevoznih naknada, ali i nama najvažnijih gradskih čvorova – autobusnih stanica.

Autobusna stanica urbana je oprema. Ona je postojeći minijaturni urbani prostor, ali i proizvod. Prostor čekanja i susreta. Sigurno mjesto i javno sklonište. Točka informiranja. Dio identiteta grada. Jedno od najpotentnijih mjesta za primjenu zelenih rješenja i IT tehnologije. Sve to zajedno daje joj kredibilitet postati jedan važan element u sustavu suvremenog urbanističkog oblika u koji se grad transformira – Zeleni grad.

U Zadru je značajan deficit zelenila na urbanim površinama. Dok se ekološka kriza rješava intenzivnim ozelenjivanjem gradova na najčudesnije načine, zelenilo naših urbanih sredina svedeno je na postotak površine građevinske čestice. Autobusne stanice mahom su kataloška rješenja bez identiteta, neprilagođena klimi i podneblju, u raskoraku sa suvremenim potrebama i tehnologijom. Čeznu za promjenom.

Gradionica kao alat u kratkom vremenskom intervalu intervenira na jednom malom segmentu grada sa specifičnom problematikom. Kroz petodnevnu online radionicu, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana koji valoriziraju radove ciljevi su: istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja obnove, korištenja i aktivacije prostora, potaknuti raspravu i buduće projekte i natječaje, realizirati najbolja rješenja i stvoriti plodno tlo za aktivaciju drugih sličnih prostora u gradu.

Od 19. do 23. listopada 2020. prijavljeni sudionici će trebati stvoriti svoju viziju autobusne stanice. Cijelo to vrijeme bit će im omogućen kontakt s mentorima. Sudionici sami biraju tempo i utrošeno vrijeme. Sudionici će moći sudjelovati samostalno ili u timovima. Minimalno jedan član tima treba biti arhitekt, krajobrazni arhitekt, urbanist ili dizajner, bilo da osoba tek studira ili je diplomirala. Timovi su najviše tročlani i, poželjno, interdisciplinarni. Stručni četveročlani žiri ocijenit će radove, a kao i do sada, peta ocjena bit će ocjena javnosti. Najbolji radovi bit će nagrađeni.

Link za javno glasanje, online prikaz radova kao i sve druge informacije bit će objavljene na službenim stranicama Gradionice.

U utorak 6. studenog 2020. u 12:00 sati na Poljani Šime Budinića bit će otvorena izložba radova.

Prijave se šalju na e-mail adresu: prijava@gradionica.info s podacima ime, prezime, struka i telefon. Ukoliko se prijavljuje tim, navode se podaci za sve članove tima.

Prijave su otvorene do 18. listopada 2020. ili do popunjenja kvote sudionika.


Reci što misliš!