Događaji

DHMZ izdao posebno upozorenje

Stiže nam velika promjena vremena

Stiže nam velika promjena vremena
Marko Dimic/PIXSELL

Ppred nama je nova promjena vremena koju će, kao i prethodnu, obilježiti nova porcija obilne kiše.

Sa zapada se već približava frontalni poremećaj, a u noći na petak u Genovskom zaljevu formira se i ciklona, koja će tijekom subote naći nad Jadranom. To znači još kiše za područje Jadrana, gdje će najprije pojačati jugo, zatim prolaskom ciklone okrenuti na zapadnjak, i sjeverozapadnjak, i to će biti olujni naleti vjetra.

Za razliku od prošle promjene, ovu će obilježiti i spuštanje hladne zračne mase sa sjeverozapada Europe, što bi moglo rezultirati i prvim ovosezonskim snijegom, na vrhovima naših najviših planina, poput Dinare, Velebita i to u noći na subotu, i u subotu prijepodne, prognozirala je naša meteorologinja Tea Blažević. 

DHMZ izdao posebno upozorenje

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje.

"Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike.

Moguće i poplave

U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja (narančasto) na opasno vrijeme.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega", piše DHMZ.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti