Događaji

press konferencija

Šef Ustavnog suda: Stožer djeluje pod nadzorom vlade

Šef Ustavnog suda: Stožer djeluje pod nadzorom vlade
Patrik Macek/Davorin Visnjic/PIXSELL

Danas u 11 sati počela je press konferencija predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića o prošlotjednoj odluci tog suda vezanoj uz rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ustavni sud je, podsjetimo, prošlog tjedna odlučio da su sve odluke Stožera bile u skladu s Ustavom uz jednu iznimku - onu o privremenoj zabrani rada nedjeljom.

Šeparović će, kako stoji u najavi objavljenoj na stranicama Ustavnog suda, govoriti o ocjeni ustavnosti zakona o ovlastima Stožera civilne zaštite, ali i o ocjeni ustavnosti Zakona o najmu stanova.

"Stožer djeluje pod nadzorom vlade"

"Odluka o tome hoće li se pojedina prava ograničiti pozivanjem na članak 17 Ustava isključivo je u nadležnosti Sabora. Ustavni sud nije nadležan ocjenjivati treba li ili ne Sabor u posebnim okolnostima, neovisno o tome jesu ili ili ne navedena u članku 17. primijeniti ili ne taj članak Ustava. Navedeni izbor Ustavni sud je prepustio Saboru kao zakonodavnom tijelu. Činjenica da zakoni i mjere nisu donijeti na osnovu članka 17. ne čini te zakone i mjere neustavnima", rekao je Šeparović.

"Stožer je stručno tijelo i djeluje pod neposrednim nadzorom Vlade. Stožer spada u tijela izvršne vlasti i on donosi odluke i upute koje provode jedinice lokalne samouprave", dodao je.

"Pojedinačne odluke Stožera podložne su sudskoj i izvansudskoj kontroli. Ustavni sud odlučio je da mjere Stožera imaju isti cilj, sprečavanje širenja pandemije i zaštite zdravlja i stoga je neupitna njihova validnost. Slijedom svega navedenog, Ustavni sud odlučio je da je donošenjem zakona sa svrho sprečavanja i širenja zaraznih bolesti propisuju mjere kojim se ograničavaju neka prava i slobode, Hrvatski sabor je postupao u skladu s svojim ovlastima", rekao je Šeparović.


Reci što misliš!