Događaji

međunarodna suradnja

U radnom posjetu Zadarskoj županiji predstavnici češke nacionalne manjine

U radnom posjetu Zadarskoj županiji predstavnici češke nacionalne manjine

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravili su predstavnici češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj predvođeni zastupnikom u Hrvatskom saboru Vladimirom Bilekom i predsjednicom Saveza Čeha u RH Anom-Mariom Štruml Tuček.

U izaslanstvu su bili  članovi  Gospodarskog vijeća Saveza Čeha te predsjednica udruge za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa „Oko Jadrana“ Monika Sunara.

Njih je u Domu županije primio zamjenik župana Šime Mršić koji je istaknuo dobru suradnju s udrugom „Oko Jadrana“ te istaknuo kako Zadarska županija pruža potporu svim njihovim projektima i manifestacijama koje njeguju kulturu i običaje Čeha i Slovaka.

U ime izaslanstva obratio se zastupnik u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek koji je zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji i pomoći u realizaciji  projekata koji brinu o održavanju češke kulture i običaja. Posebno je istaknuo Operativni program za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020-2024. u koji je uvršten projekt rekonstrukcije i dogradnje Kulturno obrazovnog centra Tkon na otoku Pašmanu. Za nekoliko mjeseci trebala bi krenuti prva faza izgradnje vrijedna oko 12,5 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost druge faze 24 milijuna kuna.  Objekt će imati 130 kreveta , a bit će na raspolaganju  češkim partnerskim školama koje će unutar programa obrazovanja  za cilj imati popularizaciju i očuvanje jezika.

Vladimir Bilek zahvalio je Zadarskoj županiji na dobroj suradnji, posebno u dijelu potpore u očuvanju njihovog jezika, kulture i običaja te izdvojio školu u Bibinjama u kojoj se po modelu C uči Češki jezik.


Reci što misliš!