Događaji

gradonačelnik najavio uklanjanje

Radnička fronta Zadar: Osuđujemo uklanjanje spomenika osnivanju prve zadarske ćelije KPJ

Radnička fronta Zadar: Osuđujemo uklanjanje spomenika osnivanju prve zadarske ćelije KPJ

Priopćenje Radničke fronte Zadar povodom najave uklanjanja spomenika na Muraju donosimo u nastavku teksta

Zadarska lokalna organizacija Radničke fronte osuđuje uklanjanje spomenika osnivanju prve zadarske ćelije KPJ 1941. Smatramo da on predstavlja vrijednu antifašističku, ali i općenito povijesnu baštinu grada Zadra, Dalmacije, Republike Hrvatske, a i šire. Kada gradonačelnik Dukić kaže da će „arhivirati“ ovu, prema njegovim riječima „instalaciju“, on predstavlja nastavak sveprisutne revizije povijesti u kojoj se antifašističku borbu nastoji lišiti njene suštine, pritom ne mareći za povijesnu istinu koja ne može zaobići KP kao organizatora antifašističkog otpora u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Dukić pritom koristi retoriku koja je karakteristična za ekstremnu desnicu i koja redovito nalazi mane antifašističkom pokretu kojega, ako već ne može prikazati gorim, nastoji prikazati jednakim fašističkom kolaboratorskom pokretu tzv. Nezavisne Države Hrvatske, zapravo okupiranog teritorija danog na ograničenu upravu kolaboratorskim satelitima fašističke Italije i nacističke Njemačke. Klasičnom antikomunističkom retorikom on osuđuje period realsocijalizma u Hrvatskoj kao „totalitaran“, pritom negirajući kontekst vremena i postignuća navedenog sustava.

Upravo se pokretu koji se nastoji izbrisati, kako iz sjećanja, tako i fizički, kao da već nije dovoljno antifašističkih spomenika srušeno i „arhivirano“, može zahvaliti što je Zadar danas dio RH. Isto vrijedi i za niz drugih gradova, sela, otoka u Dalmaciji i na Kvarneru, kao i čitavog istarskog poluotoka. Da nije bilo Narodnooslobodilačkog pokreta, oni bi nesumnjivo poslije rata bili podijeljeni kao plijen Italije i Karađorđevića koji bi se vratili na vladajući položaj u poslijeratnoj Jugoslaviji i nastavili autoritarni monarhistički režim koji je, uz velikosrpske i antidemokratske tendencije koje su ga krasile od početka, pred svoj kraj poprimio i fašističke i antisemitske karakteristike.

Gradonačelnik koji se poziva na demokraciju zaboravlja da je član HDZ-a, stranke koja je u Zadru na vlasti posljednjih trideset godina i koja ne dopušta da se bez njenog blagoslova odvije ikakva važnija aktivnost. U trideset godina svog „antitotalitarističkog“ djelovanja ova stranka je grad koji je bio turističko i industrijsko središte u potpunosti ekonomski devastirala, opljačkala i tajkunizirana. Proizvodni kapaciteti gotovo pa više niti ne postoje, zaposlenost van sezone predstavlja rijetkost, a u posljednje vrijeme se čak i komadi naše obale i zemljišta strancima prodaju za sitan novac. Isti taj HDZ, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, potpuno je bezidejan i nema nikakvih rješenja za gospodarenjem ove zemlje koju vodi u očitu propast i bankrot dok se mladi nakon školovanja u rijekama slijevaju raditi u Irske i Njemačke ekonomije.

Upravo zato je HDZ-u bitno voditi bitke s davno upokojenom Partijom jer, pošto ne može ponuditi nikakva rješenja, ona mora demonizirati razdoblje u kojemu je Zadar doživio procvat na svim poljima te u kojem je broj njegovih stanovnika upeterostručen.

Radnička fronta smatra da je dosta navodnih demokrata koji su u proteklih 30 godina srušili više od 3000 spomenika, često djela svjetskih poznatih kipara, te se zato izražava odlučno protivljenje uklanjanju ovog djela zadarskog kipara Koste Kostova.


Reci što misliš!