intrada
Završena berba grožđa na Pagu
Vinogradari s otoka Paga završili su intradu, kako se na Pagu naziva berba grožđa.
Berba je završila sredinom rujna. Premda vinogradarstvo na Pagu nema gospodarsko značenje kakvo je imalo nekada ipak je proizvodnja vina, travarice i prošeka značajan izvor prihoda za nekoliko stotina otočnih obitelji koje se bave vinogradarstvom.
U srpnju i kolovozu vremenske prilike su bile dobre. Otočni
vinogradari veći dio grožđa ostavljaju za proizvodnju vina, a
jedan dio prodaju.
Zarada od prodaje grožđa je mala i zato je vinogradarima
isplativije proizvoditi vino, travaricu i prošek jer se ti
proizvodi mogu dobro prodati za vrijeme turističke sezone.
Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte Gegić koji ima mala žuta zrna
te Trbljan i Plavina koji imaju veća zrna.
Na mnogim dijelovima otoka mogu se zamijetiti obnovljeni
vinogradi i vinogradari koji ih redovito obilaze što svjedoči o
oživljavanju zanimanja za vinogradarstvo koje je nekada donosilo
dobit gotovo kao i solarstvo i ovčarstvo.
No, ipak količina vina koja se u ovoj godini planira proizvesti u
Pagu nije niti približna onoj kakva je bila u 70-im godinama
prošloga stoljeća. Tada se vinogradarstvom bavila svaka druga
otočna obitelj. Danas je na Pagu ostalo svega nekoliko desetaka
obitelji koje još uvijek njeguju vinogradarsku tradiciju.
Uglavnom su to starije generacije, dok je mladih vinogradara vrlo
malo.
Osamdesetih godina prošloga stoljeća situacija se mijenja naglim
razvojem turizma. Ljudi su jednostavno došli do zaključka da od
turizma mogu lakše živjeti. Stoga, nije nimalo čudno da su polja
vinograda, primjerice na predjelu Vodica, postala građevinske
parcele. Nekadašnji vinogradi na južnom dijelu grada postali su
pašnjaci.
Tradicija pravljenja vina na Pagu postoji od pradavnih vremena.
Kroz stoljeća je vinogradarstvo bilo jedno od temelja paškog
gospodarstva.
U prosjeku se na Pagu godišnje ubiralo oko 3.300 tona grožđa. Najveće vinogradarske površine nalazile su se na predjelu Julovice, Svilnog, Blata, Murvice i Vodica. Naglom urbanizacijom Paga, velik je dio vinograda nestao, tako da je njihova površina od 1967. do 2001. godine smanjena za dvije trećine. Tek se 2002. godine na Pagu počelo obnavljati vinogradarstvo, ali još se uvijek ta poljoprivredna grana sporo razvija.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!