Događaji

#koronavirus

Njemačka mijenja pravila o obveznom testiranju

Njemačka mijenja pravila o obveznom testiranju
Shutterstock

Do sada je vrijedilo pravilo da se oni koji ne dolaze iz rizičnih područja mogu na koronavirus testirati dragovoljno i besplatno

Od utorka mijenjaju se pravila za povratnike u Njemačku. Za Hrvate ona se neće mijenjati odmah, već za dva tjedna. 

Naime, za one koji se vraćaju iz rizičnih hrvatskih županija (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska i Požeško-slavonska), ali i za još preko 130 država i regija u svijetu i dalje je obvezno testiranje ili 14-dnevna samoizolacija.

Do sada je vrijedilo pravilo da se oni koji ne dolaze iz rizičnih područja mogu na koronavirus testirati dragovoljno i besplatno.

Sad to više neće biti tako. Od 15. rujna testirat će se samo oni za koje postoji sumnja da imaju COVID-19. Ova odluka donijeta je jer masovna testiranja iziskuju puno rada, ali i financijskih sredstava.

A kako će biti od 1. listopada? Iako još nije službeno potvrđeno, pretpostavlja se da će se ukinuti testiranje povratnika iz rizičnih zemalja na ulasku u Njemačku. Morat će biti u 14-dnevnoj samoizolaciji ili najmanje pet dana nakon čega će se testirati u vlastitom trošku. Za to vrijeme moraju biti u samoizolaciji dok ne stigne negativan nalaz.

U Njemačku su i dalje zabranjeni turistički posjeti onih koji dolaze iz rizičnih područja, piše Deutsche Welle.

 


Reci što misliš!

 Izdvojeno