Događaji

program zapošljavanja žena

Započeo projekt "Zaželi – korak naprijed" Grada Benkovca

Započeo projekt

U utorak, 14. srpnja 2020. godine, u gradu Benkovcu u Gradskoj knjižnici održana je uvodna konferencija projekta „Zaželi – korak naprijed – program zapošljavanja žena“. Projekt ukupne vrijednosti 2.191.282,00 kuna financiran iz Eurospkog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca srdačno je pozdravio sve prisutne i zaželio dobrodošlicu te izrazio zadovoljstvo što je Projekt „Zaželi“ zaživio i u našem gradu. 

Nakon uvodnih riječi gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš uputila je nekoliko riječi o samim počecima Projekta: „Cijela priča je krenula 2006. godine kad je Grad Benkovac pokrenuo program pomoći u kući starijim osobama u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, koji se prve dvije godine financirao iz Ministarstva za obitelj, branitelje i demografiju a dvije godine preko Ministarstva mora, prometa i turizma. Ostatak su sufinancirali Grad Benkovac i Zadarska županija. Potom je prije 10 godina osnovan Centar za pomoć i njegu Sv. Ante Benkovac, kao ustanova socijalne skrbi.“

S obzirom da na području Grada Benkovca ima veliki broj starih i nemoćnih osoba Projekt Zaželi bila je odlična prilika kako bi se krajnjim korisnicima pružila sva potrebna njega i skrb za poboljšanje razine kvalitete života.

Olga Joković, Voditeljica projekta i Tajana Brkljača, Financijska i administrativna koordinatorica predstavile su cilj projekta, ciljane skupine projekta, projektne aktivnosti te izrazile uvjerenje da će se njime poboljšati kvaliteta života kako korisnika, tako i ciljane skupine žena a samim time i njihovih obitelji.

Nositelj Projekta je Grad Benkovac a Partneri na projektu su: Centar za socijalnu skrb Benkovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za pomoć i njegu „Sv. Ante Benkovac“.
Projekt Zaželi u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.

Ciljana skupina Projekta su 10 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, koje će raditi na poslovima podrške i brige za 40 krajnjih korisnika odnosno starih i nemoćnih osoba. Žene trenutno pohađaju edukaciju za njegovateljice i gerontodomaćice, zahvaljujući kojoj će steći potrebna znanja i vještine te dobiti uvjerenje potrebno za rad. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i ublažiti posljedice siromaštva.

Projekt je u 100%-tnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda. Rok provedbe projekta je od 19.02.2020. do 19.08.2022. godine.
Svi zainteresirani građani koji su prisustvovali Uvodnoj konferenciji Projekta na kraju su se družili uz prigodno osvježenje.


Reci što misliš!