Događaji

Institut za javne financije

Transparentnost proračuna Grada Zadra ocijenjena najvišom mogućom ocjenom

Transparentnost proračuna Grada Zadra ocijenjena najvišom mogućom ocjenom
Dino Stanin/PIXSELL

Institut za Javne financije analizirao je i objavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina. U ovom se radu prikazani su rezultati najnovije analize provedene od studenog 2019. do travnja 2020.

Grad Zadar i ove je godine dobio najvišu moguću ocjenu prema utvrđenim kriterijima za razinu transparentnosti gradskog proračuna, a to je objava ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama.

Ove godine to su: godišnje izvršenje proračuna za 2018., polugodišnje izvršenje proračuna za 2019. prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.godinu.

Objava dokumenata je potvrda da se Grad Zadar pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Također, objavom navedenih dokumenata omogućuje se uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga.

Iako sama objava proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost,  treba je poticati jer predstavlja inicijativu prema višim razinama transparentnosti, neophodnim za participaciju građana u proračunskom procesu.


Reci što misliš!